Proljetna Korona Ramskog dekanata održana je 27. ožujka u župi Sv. Ante Padovanskog u Gračacu. U radnome dijelu razmišljalo se na temu misija te je potom slavljena sveta misa.

Rad korone započeo je u prostorijama župe Gračac gdje je nazočne, nakon molitve, pozdravio župnik domaćin i ramski dekan preč. fra Mato Topić. Na osobit način dobrodošlicu je izrazio predavaču mons. Luki Tunjiću generalnom vikaru Vrhbosanske nadbiskupije i Nacionalnom ravnatelju Papinskih misijskih djela BiH te fojničkom arhiđakonu mons. Anti Meštroviću.

Prema odredbi Vrhbosanske nadbiskupije u Misijskoj godini tema proljetnih dekanskih korona su misije. O tomu je i govorio nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH.

U prvom dijelu podsjetio je na činjenice o Papinskim misijskim djelima: Papinskom misijskom djelu za širenje vjere, Djelu sv. djetinjstva, Djelu Sv. Petra i Misijskoj zajednici.

Potom je predstavio apostolsko pismo Pape Benedikta XV. Maximum illud (30. studenoga 1919.) koje je poznato kao magna charta suvremenih misionarskih nastojanja i početak novoga razdoblja evangelizacije.

U trećem dijelu svog izlaganja mons. Tunjić je ukratko predstavio Nacionalnu upravu Papinskih misijski djela spomenuvši neke uobičajene misijske akcije uz redovnu molitvu za misije kao: Bogojavljensku kolektu, Djelo Sv. Petra (Velika srijeda, prilog svećenika za misije – zvanja), maslinove grančice za Cvjetnu nedjelju, akcija MIVA, Misijska nedjelja.

Podcrtao izapostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud, Papino obraćanje misionarima i stavio neke naglaske:

„Služba vam je apsolutno božanska, iznad malih ljudskih interesa jer donosite svjetlo onima u tami – u sjeni smrti, otvarate vrata neba onima koji idu prema vječnoj propasti (razumjeti u kontekstu teologije da izvan Crkve nema spasenja)… Nažalost, neki misionarski časopisi pišu o interesu određenih zemalja, šire utjecaj svojih zemalja a trebao bi biti izaslanik Kristov, koji prihvaća sve ljude bez razlike.

Osim opasnosti promoviranja interesa vlastitog naroda ili države misionar ne smije imati ni druge interese i koristi: novac, pohlepa, škrtost, niti ijedan porok… Stavlja kao uzor misionarima apostola pogana Sv. Pavla koji je pribavljao hranu 'radom svojih ruku'“, naglasio je mons. Tunjić te podsjetio da misionar mora biti dobro pripravljen kako intelektualno tako i krjeposno. „Misionar se ne smije pouzdavati samo u sebe i svoje sposobnosti. Mora uvijek svoje povjerenje staviti u Boga jer je širenje kršćanske mudrosti Božje djelo. On jedini može prodrijeti u ljudsko srce, udijeliti potrebne kreposti i snagu prihvatiti Ga i živjeti. Ako Gospodin ne pomogne umornom službeniku, sva njegova nastojanja bit će uzaludna. Božja milost nije nikada uskraćena onima koji je zazivaju“, naveo je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH.

Nakon radnog dijela korone uslijedila je sv. misa koju je u crkvi Sv. Ante predvodio i propovjedio prepošt Vrhbosanskog kaptola i fojnički arhiđakon mons. Ante Meštrović.

Potom je bio zajednički ručak kojeg je, sa svojim suradnicima, priredio župnik i dekan fra Mato Topić.

Ante Meštrović/KT