Vlada Federacije BiH 2014. godine donijela je uredbu o naknadama za plastične vrećice “tregerice” čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona, a koje odbačene onečišćuju okoliš. Istom uredbom trgovcima je zabranjeno prodavati vrećice koje imaju na sebi njihov reklamni logo.

Međutim, tri godine nakon donošenja uredbe pojedini trgovci kupcima naplaćuju vrećice sa svojim logom te, dok mediji svako malo upozoravaju na taj problem, nadležni poduzimaju jako malo.

Imaju drugog posla

“Kako bi inspekcijska tijela u slučaju konkretnoga prekršaja poduzela zakonom propisane mjere, potrebno je izvršiti neposredan inspekcijski nadzor u poslovnom objektu, bilo redovitim bilo usmjerenim kontrolama, koje predstavkama iniciraju potrošači”, kazala je za Fenu glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije Vildana Brdarić.

Naglasila je kako su “u proteklom razdoblju županijski tržišno-turistički inspektori tu vrstu prekršaja utvrdili u dva slučaja, oba u društvu Konzum d.o.o., zbog čega su izrekli navedene zakonom propisane mjere”.

Iz Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije podsjećaju kupce da kršenje pozitivnih zakonskih propisa iz nadležnosti Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ-a, uključujući i nepravilnost koja se odnosi na naplatu reklamne vrećice, mogu prijaviti. Međutim, ovo je iznimka koja potvrđuje pravilo, prenosi Večernji list.

“Naime, Federalna uprava za inspekcijske poslove za sada nema saznanja da bilo koji trgovac prodaje kupcima vrećice na kojima stoji logo tvrtke“, kazao je za Fenu glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić.

Naglasio je kako bilo tko “u slučaju da dođe do takvih saznanja, može obavijestiti Federalnu tržišnu inspekciju i bit će poduzete mjere u skladu sa zakonom”.

Ramić je istaknuo da se “građani mogu obratiti na brojeve info-telefona koji se nalaze na portalu Federalne uprave za inspekcijske poslove i svaka prijava će biti evidentirana te proslijeđene tržišnoj inspekciji”.

“Dvije godine radimo po nalogu federalne Vlade na suzbijanju ‘sive ekonomije’ i okrenuti smo tom dijelu posla, ali nismo primijetili da itko prodaje kupcima vrećice na kojima stoji logo tvrtke”, dodao je Ramić.

Zakon izričit

Zakon o zaštiti potrošača u BiH jasno propisuje da se omot (vrećica, poseban papir i dr.) koji ima logotip ili naziv proizvođača (trgovca) smatraju reklamnim sredstvom koje trgovac ne smije naplaćivati.

Nije rijetkost da kupac kupi robu i nakon plaćanja na blagajni proizvode stavi u vrećicu koju je platio 5 ili 10 feninga. Na toj vrećici nalazi se i logo trgovačkog lanca u kojem je obavio kupnju.

Sve vrećice koje imaju natpis i boje tvrtke ne smiju se naplaćivati kupcima, ali pojedini trgovački centri to još rade, a ima slučajeva da se ukrasne vrećice s logom tvrtke prodaju za čak 3,50 KM. Uz jasnu zakonsku regulativu, neki trgovci naplaćuju i omot, vrećicu ili poseban papir koji imaju logotip trgovca ili proizvođača.

Takva praksa trgovaca je nezakonita te, u smislu Zakona o zaštiti potrošača u BiH, predstavlja prekršaj za koji su propisane novčane kazne u iznosu od 2500 KM do 5500 KM u FBiH. U RS-u kazne su još rigoroznije i kreću se od 2.000 do 10.000 KM.