novinaru i književniku Jevgeniju Prilepinu, koji se aktivno angažirao na strani proruskih separatista u regiji Donjeck u borbi protiv ukrajinskih vlasti, u četvrtak je onemogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, gdje je trebao sudjelovati na jednoj književnoj manifestaciji, objavili su lokalni mediji.

Prilepin koji kao pisac koristi ime Zahar, bio je pozvan na manifestaciju pod nazivom "Kočićevi dani", koja se održava u Banjoj Luci, a ulazak u BiH mu je odbijen iz sigurnosnih razloga.

Portal Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) objavio je presliku rješenja Granične policije BiH koje je uručeno Prilepinu i kojim mu je odbijen ulazak u zemlju.

U rješenju stoji kako temeljem procjene Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) iz ožujka ove godine Prilepin predstavlja "prijetnju sigurnosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

RTRS koja je pod potpunom kontrolom režima Milorada Dodika, Prilepina predstavlja gotovo kao klasika ruske književnosti koji je dobio brojne nagrade, uključujući onu koju pod imenom Ive Andrića po svojim kriterijima dodjeljuje redatelj Emir Kusturica.

Na internetu je, pak, moguće naći podatke o tome da je literaturu koja stoji iza Prilepina kritika zapravo ocijenila vrlo loše te da neke od njegovih knjiga odišu antisemitizmom.