Franjevački samostan Svetog Bonaventure u Visokom prije nekoliko dana je dobio neplaniranog gosta - Rusa koji je pobjegao od mobilizacije, a topao privremeni dom i sigurnost dobio je u ovoj ustanovi, gdje njeni domaćini čine sve da nastavi sigurno svoj život.

Njega je domaćin samostana gvardijan Franjo Radman, u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, pronašao u dvorištu franjevačkog samostana, na klupi, prepuštenog samog sebi. Ovdje su ga zbrinuli i pružili mu prvu pomoć s obzirom na to da je hladno vrijeme te da je ležao na klupi u mokroj odjeći i prekriven mrazom.

Fra Ivan Nujić u razgovoru za Klix.ba kaže da je njihov gost iz Rusije izgledao veoma loše te da je spas došao u zadnji čas.

"Ja sam krenuo u školu da predajem, a gvardijan Franjo me je zamolio da pokušamo porazgovarati na engleskom. Teško je bilo, tek dvije-tri riječi je rekao, ali bio je dosta preplašen, jednostavno, osjetio sam sućut prema tom čovjeku. Ja mu nisam mogao pomoći jer sam morao na nastavu, a kasnije sam otišao iz Visokog", kazao nam je Nujić.

Odmah po pronalasku i prijemu Rusa, informirana je i policija koja je uputila domaćine franjevačkog samostana na aktivnosti koje treba da poduzmu. Osim toga, i sami su se uključili u ovaj slučaj te uzeli iskaze. Nakon prvih izjava, uslijedili su brojni razgovori i kontrole kako bi se utvrdilo odakle državljanin Rusije u Visokom.

Gvardijan Franjo je kazao da ne može mnogo o ovome reći, osim da su učinili sve kako bi mu pružili drugu šansu za život.

"Kada je došao, izvijestio sam policiju o ovom slučaju. On nije znao gdje je dovezen, a mi, s obzirom na to u kakvom stanju smo ga pronašli, sretni smo da smo ga spasili od sigurne smrti. U proteklim danima smo uspjeli uspostaviti kontakt, kontaktirao je i neke svoje prijatelje, a o svemu su upoznate i nadležne institucije u BiH koje rade sa strancima", kazao je gvardijan Franjo Radman te iskazao uvjerenje da će se ovo sve dobro završiti u narednim danima.

Za sada nisu poznati detalji puta (ne)sretnog Rusa u Bosnu i Hercegovinu, ali je bježeći od rata i mobilizacije vrlo lako mogao okončati svoj život ovdje na klupi, prepušten sam sebi, da nije bilo dobrih ljudi koji su mu pružili zaštitu i poduzeli sve da nastavi svoj život.