Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković prilikom gostovanja u "Rezimeu" Federalne televizije istakao je kako se, nažalost, samo u Bosni i Hercegovini glasovi broje ovim tempom.

- Mi još nemamo ni blizu službene rezultate, iako su stranke uz pomoć svojih promatrača otprilike sve uspjele unijeti. Mogu reći da sam zaista zadovoljan razvojem i nastupom NiP-a na ovim izborima. Nakon lokalnih izbora smo parlamentarni u svim županijama, imat ćemo 8 mandata na federalnoj razini, 3 na državnoj. Jedina smo stranka koja ima trend porasta, uz Stranku za BiH. skoro smo udvostručili svoje rezultate u odnosu na 2018. godinu - rekao je Konaković.

Konaković je rekao kako je ljestvica visoko dignuta, te da je NiP ostvario lidersku poziciju u Sarajevu.

- Naša državna lista je zaista bila brilijantna. Nekako nema nijedan dio BiH da smo puno prebacili ili podbacili očekivanja - kazao je lider NiP-a.

Kao partnere za moguće formiranje vlasti Konaković ističe Trojku, navodeći da imaju bolje brojeve od SDA.

-To je koalicija prepoznatljiva u SŽ koja je najavljivala da ćemo to prenijeti i u druge županije. Tu su i stranke koje su podržale Denisa Bećirovića. Stekli su se uvjeti da u skoro svim županijama okupimo ovu koaliciju koja je jasno poslala poruku da niko ne želi sa SDA zbog svega što oni danas jesu. Ljubomorno čuvamo svoje žute listiće. SDA je ukrala, ali to što su ukrali neće im biti dovoljno i mislim da će vrlo brzo pospremanje na svim razinama vlasti - navodi Konaković u Rezimeu Federalne televizije.

Konaković je kazao kako su SDA i DF od HDZ-a napravili političkog mastodonta.

-HDZ je danas nezaobilazan faktor. I sa HDZ-om i sa SNSD-om su uvjeti da se koalira na programskim principima, pravi koalicijski dogovor koji će biti objavljen javno i transparentno i da se priča iz Sarajeva implementira na razini Federacije i države. To će biti naš uvjet da to ne bude puka podjela pozicija - navodi Konaković.

Kada je riječ o onim s kojima ne bi u koaliciju, Konaković navodi da, pored SDA, jedino možda ne bi sa DF-om.