Zabrana ulaska pojedinim osobama iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu izazvala je nova politička previranja i stvorila dodatnu atmosferu nepovjerenja među institucijama.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je od Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima da žurno dostave popis osoba pod zabranom. BHRT doznaje kako se radi o 300 osoba iz više država

Prijetnja javnom redu i miru i poretku Bosne i Hercegovine. To su razlozi zbog kojih su nadležna tijela donijela odluku o zabrani ulazak u zemlju profesoru Milošu Koviću, umirovljenom policijskom generalu Bratislavu Dikiću i odvjetniku Goranu Petronijeviću. Sva trojica su državljani Srbije. Dužnosnici RS to su protumačili kao djelovanje institucija BiH protiv Srba. Nedugo za tim se doznaje kako je popis nepoželjnih mnogo širi nego što se činilo.

“Najmanje je recimo državljana Srbije, ako pitate. Imamo preko 60 državljana Crne Gore , preko 70 državljana Albanije, peko 70 Turaka. Imate više država znači apsolutno to je nadležnost Obavještajne agencije u koju mi ne ulazimo. Mislim da je 27 državljana Srbije na tom popisu u bazi ROS-a.”

Služba, prema Ujićevim riječima, obavlja tehnički dio posla, odnosno na osnovu sigurnosnih procjena Obavještajne agencije ažurira popis i postavlja u bazu podataka. Predsjedsjedatelj Vijeća ministara tražio je od Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima hitnu objavu popisa osoba pod zabranom.

“Kako određene zabrane ulaska izazivaju različite konotacije prema osobama kojima se zabranjuje ulazak, tako i uznemirenost i revolt na teritoriju RS, inzistiram da mi žurno dostavite evidenciju osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij BiH, s jasno navedenim razlozima zabrane ulaska. Takođe, potrebno je dostaviti i podatke o čijim državljanima je riječ.”

Za sada nema informacija hoće li institucije od kojih je to traženo udovoljiti zahtjevu predsjedsjedatelja Tegeltije. U političkim reakcijama, najviše je zvučna bila reakcija srpskog člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika. Poručio je kako bi srpski pripadnici Granične policije mogli propuštati osobe bez obzira na sigurnosne procjene.

“Granična policija BiH ne može i ne želi komentirati mišljenje i reakcije drugih već djeluje isključivo u sferi profesionalizma. Poslovi GP su propisani zakonom i isključivo se na taj način i postupa. Važno je napomenuti kako GP ne donosi i ne mijenja, već provodi zakone koje su donijela nadležna tijela.”

Iz Granične policije nisu precizirali je li i koliko je ukupno bilo slučajeva zabrane prelaska državne granice u proteklom razdoblju s obzirom na širi popis.