“Najveći problem današnjih političkih elita u BiH jeste što ne žele shvatiti realnost BiH u kojoj kao zajednica i društvo živimo. Osobito bošnjački politički faktor i onaj koji je zakamufliran kao građanski ne želi odustati od onih politika koje su apsolutno neprihvatljive drugim narodima.

Specifičnost ustavnog i političkog sustava naše države izdvaja BiH kao državu koja ima takvo uređenje koje se razlikuje od većine ustavnih i političkih sustava drugih država u svijetu. Ako znamo da je ustav kao politički akt, određena vrsta društvenog ugovora kojeg su strane potpisnice prihvatile kroz pregovore u Daytonu, onda moramo imati na umu da su i njegovi predlagatelji nastojali uvažiti sve specifičnosti BiH jer da je drugačije vjerojatno bismo imali jednostavnija i ustavna i izborna rješenja.

Međutim, to nije razlog da se ne razgovara o nekim novim rješenjima ili u koliko se steknu uvjeti napravi potpuni redizajn ustavnog i pravno-političkog sustava u BiH. Kada ne bismo imali ove presude Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH oko izbornog zakona mi danas vjerojatno ne bismo niti razgovarali o ovoj problematici jer ne bi niti bila na dnevnom redu. Kada je ovoliki otpor oko etabliranja ustavnog načela konstitutivnosti kroz izborni zakon, postavlja se pitanje da li smo mi onda u stanju išta dogovoriti. Prijedlog HNS-a ne cementira etničke podjele, nego otpor bošnjačkih političkih predstavnika cementira stanje determiniranog kaosa i lakrdiju od države“.

“KOMŠIĆEVI “MOKRI SNOVI“ O NEMOGUĆOJ DRŽAVI DOVELI SU BIH PRED RASPAD“

“Razumije se, nemaju svi isti pogled na političku situaciju u BiH, oko mnogih stvari ne moramo se niti slagati, ali negirati i zanemarivati temelje onoga što danas BiH jeste, te od šume ne vidjeti drveće, može samo čovjek koji je ili bezobrazan ili toliko sebičan da je spreman sve procese u državi dovesti u pitanje kako bi ostvario svoje ciljeve. Ta razina svjesne tvrdoglavosti, BiH kao državu i društvo čini nemogućim.

Zna jako dobro i Željko Komšić i Izetbegović kao i ostali protagonisti velikobošnjačke politike da od tih i takvih nastojanja nema ništa, ali ih nije briga jer osjećaj za državničku politiku nemaju. Čuli smo Izetbegovića kako profesorski kritizira HNS BiH zbog toga što 3 godine onemogućava izbor Vlade FBiH, a nije mu problem što su oni 3 puta pogazili izbornu volju hrvatskog naroda u BiH.

Mi ovdje u BiH možemo graditi državu onakvu kakva je ona moguća, a ne onakvu kakvu bi samo neki htjeli. Ukoliko proradi svijest o BiH onakvoj kakva je moguća tada ćemo moći i donositi odluke i rješavati probleme koje danas predstavljaju poteškoće koje su nam opterećenje i koje dovede u pitanje smisao postojanja ovakve države i društva jer vidimo da gotovo ništa ne funkcionira. Problemi u funkcioniranju institucija, odnosi među narodima kao i druga pitanja od vitalnog značaja za sve su poznata i ništa nije skriveno. Ako budemo imali dovoljno mudrosti ta otvorena pitanja rješavati, a ne sanjati “mokre snove“ o tome kakvu bi netko od nas državu želio pa makar i na silu i mimo volje ostalih naroda koji su temelj državnosti Daytonske BiH, bojim se da nećemo daleko stići. Sva otvorena pitanja mogu se riješiti vrlo brzo uz uvažavanje onoga što je danas realnost BiH.

Maksimalistički ciljevi takvih politika BiH danas čine disfunkcionalnom državom čije su perspektive vrlo upitne. BiH je država s najizraženijim unutrašnjim problemima u okruženju. BiH je bolesnik na Balkanu i pacijent koji odbija terapiju” izjavio je Ilija Cvitanović,  predsjednik HDZ1990

Centralna.ba