Drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je Stolac i tom prilikom se sastao s predstavnicima udruženja koja okupljaju logoraše ove općine.

On je prisustvovao javnoj tribini "Značaj 1. ožujka za državu Bosnu i Hercegovinu" koja je organizirana povodom Dana nezavisnosti, a na kojoj je govorio o politici jedinstva Europske unije i NATO saveza.

Neke od tema o kojima je Komšić govorio je bio i visoki predstavnik, izbori, izborni zakon, ali i činjenica da je u mnogim hrvatskim općinama u BiH proglašen personom non grata.

Na samom početku javne tribine je ocijenio da se Bosna i Hercegovina sada ruši iznutra ili kroz institucije.

Posebno je komentirao pitanje uređenja države. Govoreći o tome, pitao se zašto Sjedinjene Američke Države ne bi bile primjer uređenja za Bosnu i Hercegovinu.

Smatra da je koncept konstitutivnosti u socijalističkoj Jugoslaviji očuvao Bosnu i Hercegovinu jer se njime onemogućavalo Srbiji i Hrvatskoj da spočitavaju da su Srbi i Hrvati ugroženi. Međutim, za njega je sada konstitutivnost veliki problem.

Komšić je ukazao da je najveći problem u Bosni i Hercegovini nepoštivanje ljudskih prava. Pozvao je na poštivanje individualnih ljudskih prava kojim se garantira i poštivanje kolektivnih prava, što uključuje i etnička prava.

Govorio je i o lokalnim izborima u Mostaru pohvalivši djelovanje Socijaldemokratske partije (SDP). Za njega je to pokazatelj kako bi ljevica trebala djelovati u Bosni i Hercegovini.

"Kako se tko ponašao u Mostaru je najbolji pokazatelj. Jako mi je drago, da li zato što još imam sentiment prema toj stranci, što je SDP odlučio kako je odlučio. To mi je probudilo nadu. Nije to bila politika: 'Daj da se obračunam s političkim protivnicima u smislu mjesta koje trebamo zauzeti'. To je bila odgovornija politika. Ono što se dešavalo u Mostaru može biti pouka za ljevicu. Tu ubrajam SDP i Demokratsku frontu (DF). To možda može biti trunka nade da možemo prepoznati veće političke interese, bez obzira koliko se ne voljeli", rekao je Komšić.

Mišljenja je da se u Mostaru nije dogodila promjena, ali da je postojala prilika za promjenu.

Pri stavu je da su Stočani povratkom u Stolac osujetili ideju o etnički čistom gradu.

"Stolac je vaš i tko vam ga može uzeti. Sjetite se Tuđmanove (op. a. bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman) salvete. I danas bi neki da otkidaju komade. Naravno da ste osujetili ono što su htjeli uraditi etničkim čišćenjem, pa čak i genocidom. Time se pokazuje da ona nije samo zločinačka, već i uzaludna politika", dodao je.

Također je komentirao izbor novog visokog predstavnika.

"Ubacuju dilemu da li da ostane Valentin Inzko ili da dođe Christian Schmidt (op. a. kandidat Njemačke za visokog predstavnika). Koliko se do sada promijenilo visokih predstavnika i nitko nas nije pitao što mislimo. To što mi mislimo neće utjecati na njihovu odluku. Ni Vijeće za implementaciju mira (PIC) ne zna što da radi. Po Daytonskom sporazumu se on drugačije bira u odnosu na to kako se sada bira. Nije jasno da li ga trebaju potvrditi Ujedinjene nacije (UN) ili ne trebaju. Njemačka je iskoristila vakuum u međunarodnoj zajednici, pogotovo smjenom američke administracije, i ponudila Schmidta kao svog kandidata. Time su htjeli pokazati da je Njemačka odnosno Europa spremna pokazati brigu o Bosni i Hercegovini odnosno o cijeloj regiji", kazao je.

Za Komšića je Bosna i Hercegovina napredovala onda kada su članice Europske unije i NATO-a bile jedinstvene.

"Volio bih da EU, Velika Britanija i SAD zajedno djeluju. Bosna i Hercegovina je napredovala kada su EU i NATO članice, a to nije apsolutno podudarno, bile jedinstvene. Kada to nije tako, svaka šuša je počela pričati o nezavisnosti, referendumu, odvajanjima i čudima", kazao je.

Upozorio je da je pogrešno je biti protiv Njemačke. Kao ono što ga brine je naveo to da li Schmidt ima politički kapacitet kao što ga je imao bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown. Za Ashdowna je rekao da je imao pristup vodstvu svake države, pa i SAD-a.

Komšić je mišljenja da odluka da bude proglašen nepoželjnom osobom u pojedinim lokalnim zajednicama predstavlja političku manipulaciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"Da mislim da me narod mrzi, pitao bih se da li valjam. Nije ovo prva sredina gdje sam proglašen personom non grata. Tko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ovo je moje i ja ću doći, a ako treba da se tučemo, tući ćemo se", poručio je.

Ponovio da je to isključivo zloupotreba tj. manipulacija HDZ-a.