Kombinacija dva lijeka protiv raka može smanjiti tumor kod 60 posto pacijenata kod kojih je dijagnosticiran melanom ili rak kože, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U međunarodnom istraživanju koje je obuhvatilo 945 pacijenata utvrđeno je da je liječenje ipilimumabom i nivolumabom zaustavilo napredovanje raka u roku od godinu dana u 58 posto slučajeva, piše Srna.

Britanski liječnici predstavili su rezultate istraživanja u Američkom udruženju kliničke onkologije.

Britanski centar za istraživanja bolesti raka priopćio je da je kombinacija ova dva lijeka "zadala snažan udarac" jednom od najagresivnijih oblika raka.

Melanom, najozbiljniji oblik raka kože, najčešći je oblik raka u Britaniji.

Više od 2.000 ljudi u Britaniji umre od ove bolesti svake godine, javlja Srna.

Doktor James Larcin, konzultant sa Kraljevske Marsden bolnice rekao je da je uzimanjem ova dva lijeka imunološki sustav pacijenta mogao prepoznati tumore koje ranije nije mogao, da reagira i da ih uništi.

"Što se tiče imunoterapija, nikada nismo vidjeli da se tumor smanjuje kod više od 50 posto pacijenata, tako da je ovo veoma značajno", rekao je on, prenosi BBC.

Liječnici, ipak, ne mogu reći koliko će pacijenti živjeti, a nije utvrđeno ni zašto su neki pacijenti na ove lijekove reagirali izuzetno dobro, dok kod nekih nije bilo nikakve reakcije. Poseban problem su nus pojave kao što su umor, osip i dijareja. (bljesak.info)