Ni u jednoj europskoj zemlji broj katolika nije se u proteklih dvadeset godina tako dramatično smanjio kao u Bosni i Hercegovini, a zbog stanja u kojemu oni danas žive ta je zemlja uz bok državama poput Sirije i Iraka, upozorio je predsjednik Biskupske konferencije BiH i banjolučki biskup Franjo Komarica u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

"Uslijed ratnih i poratnih, duboko nehumanih, ali dobro osmišljenih i temeljito i sustavno provedenih akcija došlo je do fizičkog iskorjenjivanja katoličkih zajednica - obiteljskih, župnih pa i biskupijskih", kazao je biskup Komarica.

Ilustrirao je to činjenicom da je s dijela njegove biskupije koji se nalazi na teritoriju Republike Srpske protjerano čak 95 posto katolika, a nakon rata ni domaći ni inozemni političari nisu učinili ništa da se tim ljudima osigura povratak.

"Što je to drugo nego fizičko istrebljenje?", postavio je pitanje banjolučki biskup.

Posebnu je ogorčenost iskazao ponašanjem domaćih političara u BiH, uključujući tu i one koji tvrde da se zalažu za interese Hrvata u toj zemlji.

"Poznato mi je mnogo slučajeva gdje su i neki hrvatski političari radije sprječavali povratak katoličkih odnosno hrvatskih obitelji u njihov rodni kraj, nego što su se politički, pravno i materijalno zauzimali za njihov održivi povratak", kazao je biskup Komarica.

Unatoč svim zaprekama, neki od prognanika ni danas ne odustaju od povratka i bore se za povrat svoje imovine, kazao je Komarica istaknuvši međutim kako se takvi i danas suočavaju s uvijek istim zaprekama.

Potvrdio je kako je o svemu još jednom cjelovito izvijestio na nedavnoj Biskupskoj sinodi u Vatikanu posvećenoj stanju obitelji.

"Vodstvo Crkve s Papom na čelu ne može i ne smije ostati gluho, nijemo i nezainteresirano", kazao je Komarica dodajući kako je i u završnim dokumentima sinode upućen jasan poziv političarima da osiguraju poštivanje obiteljskih prava.