Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako se očekuje da će se zika virus u sljedećih nekoliko tjedana, odnosno do ljeta, proširiti na Europu, no rizik od zaraze uglavnom će biti 'nizak' do 'umjeren'.

Među navedenih 18 europskih zemalja, nalazi se i Bosna i Hercegovina, u kojoj je registrirana ova vrsta komarca, no međutim, kako za Bljesak.info potvrđuju iz Zavoda za javno zdravstvo, komarac nije zaražen zika virusom.

Komarac registriran u Hercegovini

''U Federaciji BiH, prema istraživanjima koje je provodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, u okviru zajedničkog projekta 'European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors,transmitting human and animal disease agents', financiran od strane EFSA (European Food Safety Authority) i ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), ova vrsta komarca je registrirana u većem dijelu Hercegovine, međutim, komarac nije zaražen zika virusom. Promjenjivo vrijeme ovoga proljeća u cijeloj Europi, umanjuje aktivnost komaraca, a samim tim i eventualni rizik od bolesti je nizak'', govori prim. dr Mirsada Mulaomerović, ispred Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U Europi je do sada zabilježeno više stotina uvezenih slučajeva Zika bolesti kod osoba koje su prethodno boravile u područjima zahvaćenim epidemijom. Postoji potencijalna mogućnost daljnjeg širenja virusa od uvezenih slučajeva unutar Europe, s obzirom na to da je tigrasti komarac (Aedes albopictus) prisutan u brojnim dijelovima Europe, prvenstveno oko Sredozemlja.

Dok u našoj zemlji još uvijek nije registriran niti jedan slučaj zika virusne infekcije, susjedna Hrvatska je prije desetak dana zabilježila prvu osoba zaražena virusom Zika. Hrvatska državljanka zarazila se u Brazilu, gdje je boravila prije nekoliko mjeseci.

''Što se tiče globalne procjene rizika, zika virus se nastavlja širiti, naročito u područjima gdje je vektor prisutan, te zemlje moraju biti oprezne i provoditi mjere zaštite kao i slijediti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Vezano za poduzimanje aktivnosti određenih institucija sustava, postupit će se prema Zakonu o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti, provođenjem preventivne dezinsekcije, kao i informiranjem stanovništva o bolesti i mjerama zaštite'', objašnjava Mulaomerović i dodaje kako će Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH redovito pratiti izvještaje i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije koje će biti okvir strateškog odgovora na bolest.

Simptomi i zaštita

Kada je u pitanju zaštita, iz Zavoda savjetuju kako je najbolji oblik prevencije zaštita od uboda komaraca a kao neke od prvih simptoma navode kako bolesnici obično imaju blago povišenu temperaturu, osip na koži (osip) i konjunktivitis.

''Ovi simptomi obično traju 2-7 dana. Kod vrlo malog broja ljudi se mogu razviti komplikacije (kao što je sindrom Guillain-Barré – mišićna slabost) nakon što se zaraze virusom. Trenutno ne postoji poseban tretman niti cjepivo'', poručili su iz Zavoda.

Inače, WHO je proglasio trenutnu epidemiju zika virusa - uglavnom u latinoameričkim zemljama - prijetnjom po javno zdravlje jer stvara deformacije na mozgu kod novorođenčadi i paralizu kod odraslih osoba. Umjerena je mogućnost da će se virus pojaviti u 18 europskih zemalja gdje živi druga, endemska vrsta komaraca - Aedes albopictus.

Te zemlje su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Gruzija, Izrael, Italija, Malta, Monako, Crna Gora, Rumunjska, San Marino, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Turska i Vatikan.