Hladnjak je tu kako bi pomogao očuvati namirnice do pripreme, ali ako vas zanima koje namirnice, posebno piletina, smiju stajati u hladnjaku prije nego se pokvare – odgovor prenosimo s portala Ordinacija.hr.

KOLIKO SVJEŽA PILETINA MOŽE STAJATI U HLADNJAKU?

Prema pisanju Centra za prevenciju bolesti, oko milijun ljudi u Americi godišnje osjeti posljedice konzumacije stare piletine. Čak i kada je poptuno svježa, ona sadrži često bakterije, kao što je salmonela, pa je dovoljno razmisliti koliko je vremena potrebno bakterijama da se razmnože u mesu... Naravno, što je duže meso u hladnjaku, to će biti više bakterija. Je li sigurno pripremiti piletinu koja je dugo stajala u hladnjaku?

Prema riječima stručnjaka, ako ste piletinu pravilno pohranili u hladnjak, imate otprilike dva dana da ju jedete prije nego je trebate baciti. Sad kad smo to rekli, naravno da postoje okolnosti koje mogu utjecati na svježinu mesa, ali postoje i signali koji će otkriti da ona više nije dobra za jelo.

KAKO ZNATI DA JE PILETINA DOBRA ZA JELO?

Ako se pitate kako prepoznati razliku između piletine koja je za jelo i one koja nije, evo nekoliko vrijednih savjeta.
Provjerite datume

Ako ste kupili svježu piletinu i odmah pohranili u hladnjak, koristite ju do datuma isteka koji piše na pakiranju. Prema stručnjacima, svježa piletina, puretina i mljeveno meso bi trebali biti kuhano ili zamrznuti u roku dva dana od kupovine.

Potražite promjene u boji

Promjena izgleda mesa može ukazivati da ono više nije dobro za jelo. Kada je ona svježa i dobra za jelo često je svijetle boje uz bijele masnoće, a ako primjetite da je ona poprimila žučkastu boju, ili su se pojavile nijanse sive ili zelene, nemojte jesti!

Neugodan miris

Ovo nije profesionalni savjet, i sami ćete primijetiti neugodan miris, a on se može javiti neovisno je li piletina pohranjena u hladnjaku. Ako ga primjetite, nemojte piletinu jesti.

Ako je piletina prošla test mirisa, ali se promijenila tekstura, to je još jedan znak za uzbunu. Kada je meso svježe, ono će biti sjajno i vlažno na dodir, ali ako više nije dobra za jelo, postat će ljepljiva i "mljeckava, a u tom slučaju je odmah bacite.