Velik broj Hrvata već je iselio iz Hrvatske i sreću su potražili u Njemačkoj. Neki će to tek učiniti. Njemački Deutsche Welle je istražio koliko se zarađuje u pojedinim zanimanjima, te koliko ostaje na kraju mjeseca. Pa tako pišu, kako građevinski inženjeri zarade oko 3.000 eura bruto, dakle 2.000 neto, arhitekti zarađuju slične iznose, dok će liječnici i matematičari zaraditi po 600, a informatičari po 300 eura više, piše Deutsche Welle.

Konobari, kuhari i frizeri mjesečno će dobiti tek oko 1.000 eura, plus napojnice, a automehaničari, električari i soboslikari oko 1.300 eura.

Radnici s jugoistoka Europa koji odlaze u Njemačku su mahom njegovatelji i medicinsko osoblje, a njegovatelj s iskustvom će zaraditi 2.400 eura bruto što je oko 1.600 eura neto.

No, iako su plaće veće nego u Hrvatskoj, na troškove stanovanja, to jest stan i režije, ovisno o mjestu stanovanja, ode najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura po osobi, a mjesečna karta za javni prijevoz košta najmanje 50 do 100 eura.

U novčaniku, dakle, ne ostane baš previše, zaključuje Deutsche Welle.

Fenix-magazin/DW