Krumpir je mnogima omiljena namirnica. Postoji mnogo načina na koje se može pripremati i uživati u njemu, ali možda ste se zapitali koliko je ova namirnica zdrava.

Krumpir je zapravo pun hranjivih sastojaka, a portal Body.ba vam u nastavku objašnjava kakve prednosti ima za zdravlje:

Pun je hranjivih sastojaka

Krumpir je prepun hranjivih sastojaka. Možda će vas iznenaditi da je ova namirnica puna vitamina C, koji jača imunitet. Pored toga, ima dosta kalija – minerala koji podržava rad živaca, mišića i srca. Krumpir također obiluje vitaminima B skupine, vitaminom K, željezom, magnezijem, cinkom, bakrom i manganom. Krumpir je još zdraviji ako se konzumira s kožom.

Koristan za one koji vježbaju

Ugljikohidrati su hranjive materije koje čine krumpir izvrsnim izvorom goriva prije ili za vrijeme vježbanja. Ako želite cjelovitu namirnicu koja će vam pomoći da vježbate, razmislite o dodavanju krumpira u prehranu. Možete jesti malo pečenog krompira oko 30 minuta prije sesije znojenja.

Kontrola težine

Pored vlakana, krumpir je pun i otpornog škroba – jedinstvena vrsta ugljikohidrata za koju je dokazano da pomaže u sagorijevanju masti u tijelu. Poput vlakana, ne možete probaviti ni apsorbirati otporni škrob, a kada dođe do debelog crijeva, fermentira se što pokreće tijelo da sagorijeva masnoće. Kuhani krumpir je prirodno otporni škrob, stoga kada spremite ovu ukusnu namirnicu ostavite da se malo ohladi prije nego što ga pojedete.

Pored toga, krumpir je izuzetno zasitan, te neka istraživanja pokazuju da vas može više zasititi od ostalih škrobnih ugljikohidrata, poput riže i tjestenine.

Priprema je važna

Vjerojatno znate da prženje bilo čega, uključujući i krompir, nije najhranjiviji način da kuhate. Hranjivi sastojci u krumpiru će se zadržati ako ga kuhate na pari i sačuvate kožu. Ovo će spriječiti ispiranje minerala u vodu, ostavljajući krumpir punim hranjivih sastojaka.

(www.jabuka.tv)