Mnoge domaćice nisu sigurne koliko dugo meso smije biti zamrznuto.

Mnoge domaćice ako kupljeno meso ne potroše odmah, one ga zamrznu. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo zamrznuto meso smije stajati, a da bude sigurno za pripremu?

Važno je znati da nema svaki komad mesa isti rok trajanja, a koliko dugo meso smije da bude zamrznuto ovisi i od vrste mesa, piše Magazin.novosti.rs.

Piletina i puretina

Cijeli pilići i purići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebali biste ih iskoristiti u roku od 9 mjeseci, dok iznutrice ne bi smjele stajati zamrznute duže od 3-4 mjeseca.

Govedina, teletina i janjetina

Kada je riječ o svježem goveđem, telećem ili janjećem mesu, ono može trajati i nekoliko mjeseci. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 mjeseci dok kotletima je rok trajanja kraći zbog kostiju – od 4 do 6 mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri i dvanaest mjeseci.

Svinjetina

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu isjeckate na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 mjeseci, a pečena svinjetina 4-12 mjeseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, hrenovki i šunke može biti u zamrzivaču samo jedan ili dva mjeseca.

Mljeveno meso

Nevezano o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne biste ga trebali držati u zamrzivaču duže od 3 ili 4 mjeseca.