Kruh je sjajnog okusa, savršeno paše uz mnoga jela, ali često čujemo i koliko je nezdrav. Postoje cijele dijete usredotočene na izbcivanje kruha i drugih ugljikohidrata iz prehrane.

“Vidim puno klijenata koji misle da ne bi trebali jesti kruh, što je za mene tužno jer je kruh odličan izvor cjelovitih žitarica”, rekla je Natalie Mokari, dijetetičarka iz Charlottea u Sjevernoj Karolini.

“Kruh može biti dio uravnotežene prehrane, a ugljikohidrati su ključni za dobro zdravlje”, rekla je, prenosi N1.

Dvije do tri dnevne porcije cjelovitih žitarica, koje se mogu naći u kruhu, mogu spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2, razne kardiovaskularne bolesti i rak želuca, pokazala je studija iz 2017. godine.

“Ugljikohidrati su nam potrebni za funkcioniranje”, rekla je Mokari. “Onisu hrana za mozak. Ako primijetite, kad god nemate dovoljno ugljikohidrata, osjećate se veoma tromo.

Pšenični i bijeli kruh

Postoji li vrsta kruha koja je hranjivija od ostalih? Ovisi o tome što tražite.

Pšenični kruh nudi više vitamina, cjelovitih žitarica i vlakana, a manje negativno utječe na šećer u krvi, što može biti korisno za ljude koji imaju inzulinsku rezistenciju, rekla je Mokari.

Ali neki ljudi jednostavno vole bijeli kruh, kako kaže Mokari, i on može biti veoma zdrav.

“Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, kruh može biti dio uravnoteženog obroka ako dodate zdrave masti i proteine. Na primjer, ako pripremate doručak, pokušajte sljubiti tost s jajima, avokadom ili maslacem od kikirikija. Bilo da se radi o cjelovitim žitaricama ili bijelom kruhu, važno je da s njime dobivate dovoljno proteina i masnoća”, rekla je Mokari, piše CNN.

“Skluplje nije uvijek i bolje”

Cijena kruha može varirati, ali uvijek možete pronaći nešto dobro potiče bez obzira na proračun koji imate. Skuplje ne znači uvijek i bolje”, rekla je.

“Ako volite kruh, jedite ga na načine u kojima uživate, jer ograničavanje unosa hrane koja vam se sviđa može vam se obiti o glavu, a to i nije baš sretan način života”, rekla je.

Kultura prehrane natjerala mnoge ljude da misle da će dobiti na težini ako jedu puno kruha. No ugljikohidrati služe važnoj svrsi, a bez njih se na kraju možete osjećati tromo i razdražljivo.

“Oduzmite tu stigmu od kruha i onih drugih ugljikohidratnih namirnica i uključite ih kao dio uravnotežene prehrane”, rekla je Mokari.

''Jednostavno se morate dobro odnositi prema svom tijelu. Zdravije je imati nerestriktivni način razmišljanja i uravnotežiti unos kruha kroz dan.''