Još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump ima 74 godine, a njegov protivnik Joe Biden napunit će 78 godina tri tjedna nakon dana izbora.

Oba kandidata suočena su s intenzivnom kontrolom svog zdravlja: Trumpovi pomoćnici i liječnici dali su oprečne odgovore o stanju njegovog zdravlja nakon što je u listopadu hospitaliziran zbog koronavirusa.

"Izbjegavao je gubiti kilograme, unatoč medicinskim savjetima, riskira kardiovaskularne bolesti, uzima lijekove za kontrolu kolesterola i liječen je raznim eksperimentalnim koktelima dok je bio hospitaliziran zbog Covida-19, za koji su istraživači otkrili da bi mogao imati oslabljujući dugoročne utjecaje među preživjelima s visokim rizikom", rekli su iz Trumpovog tima.

Bidenov liječnik ga je anamnezom proglasio "sposobnim za uspješno služenje".

Njegov najznačajniji medicinski događaj bio je 1988. godine, kada je tada 45-godišnji senator iz Delawara operiran zbog dvije aneurizme nakon što se požalio na bolne glavobolje. Tijekom operacije aneurizma je pukla, a drugom operacijom otkrivena je druga aneurizma.

U izvještaju se zaključuje da će oba kandidata vjerojatno preživjeti četverogodišnji mandat na osnovu trenutnih zdravstvenih podataka, iako svaki posjeduje niz faktora rizika koji bi mogli utjecati na njihovo zdravlje u slučaju teške bolesti.

Unatoč svim zdravstvenim poteškoćama obojica vode žestoku borbu uoči proglašenja novog američkog predsjednika. Velika neizvjesnost izbora i mnogobrojne međusobne optužbe zasigurno će podići pritisak obojici.

Trenutno je pobjedi puno bliži Joe Biden kojem za pobjedu nedostaje još 17 elektorskih glasova, a podsjetimo da vodi u četiri države gdje se još broje glasovi.

Trump ima 213 elektora, ali i dalje ne odustaje od utrke i najavljuje pobjedu, iako u nju još malo tko vjeruje.