Ako primijetite da vam kosa pada više nego inače, obratite pozornost na svoju prehranu. Jedan od razloga za prekomjerno ispadanje kose može biti nedostatak željeza i vitamina D.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kairu otkrili su kako žene, koje imaju problema sa ispadanjem kose, pate od nedostatka željeza i vitamina D, a što je nedostatak veći, veći je i svakodnevni gubitak vlasi.

Znanstvenici nisu sigurni na koji način vitamin D utječe na kvalitetu kose međutim nagađaju kako vitamin D može imati utjecaja na ekspresiju gena koji kontroliraju rast folikula. Veza između niske razine željeza i kvalitete kose otkrivena je u istraživanjima na miševima. Pokazalo se kako niska razina željeza inhibira rad enzima nužnog za čuvanje zdravlja kose.

Recept za masku od luka koja pospješuje rast kose.

Suncem do vitamina D

Do vitamina D možemo doći tako da jedemo hranu bogatu vitaminom D, a koja uključuje ribu (tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos), škampe, goveđu jetru, žumanjak jajeta, sir i mliječne proizvode, neke vrste gljiva i kvasac.

Danas na tržištu možemo naći različite prehrambene proizvode obogaćene vitaminom D poput margarina, mlijeka, žitarica i voćnih sokova. Za razliku od ostalih vitamina koji se u organizam unose isključivo prehranom ili dodacima prehrani, vitamin D se može sintetizirati u koži iz kolesterola pod utjecajem sunčevog zračenja.

Stoga, nastoj se sunčati, ali na odgovoran način, izbjegavajući najjače sunce i pazeći na zdravlje kože. Imaj na umu da sunčanjem možemo stvoriti zalihe vitamina D, međutim, u zimskim mjesecima zalihe se brzo potroše. Primjerice, u Italiji 50 posto zdrave mlade populacije ima niske vrijednosti vitamina D tijekom zimskih mjeseci.

Stoga se zimi osloni na unos vitamina D u obliku dodatka prehrani.

Namirnice bogate željezom

Želiš li povećati unos željeza, u jelovnik ubaci jetrica, crveno meso, meso peradi, riba, jaja, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, mahunarke i suho voće. Apsorpciju željeza je moguće povećati istovremenim unosom namirnica bogatih vitaminom C (citusi, limunada uz obrok), dok s druge strane, apsorpciju koči pretjerana konzumacija kave, čaja i drugih napitaka bogatih kofeinom, zatim alkoholnih pića, mlijeka i mliječnih proizvoda, prehrambenih vlakana.

Cikla je također namirnica koja djeluje u službi zdravlja kose stoga navali na ovu deliciju, bilo da ju jedeš sirovu ili kiselu na salatu ili ju pečeš u pećnici kao prilog jelima ili pak praviš sok u sokovniku u kombinaciji s ostalim voćem i povrćem.