Brašno. Svi ga imamo, bez njega je pečenje nezamislivo, a opet tu i tamo nismo sigurni koje bismo trebali upotrijebiti.

Koliko ste puta u kakvom receptu pročitali da je potrebno glatko ili oštro bijelo brašno, ali niste znali zašto je tome tako? E, pa ta razlika je važna.

Bijelo pšenično brašno dobiva se finim mljevenjem jezgre i, za razliku od integralnog, za koje se uzima cijelo zrno s ovojnicom i klicom, ipak gubi većinu minerala i vitamina. Što se više puta pšenica melje, dobiva se finije brašno, a o tome ovisi i oznaka tipa, poput T400, T500 ili primjerice T800. Ona označava količinu pepela u brašnu i ako ga ima više, ono je tamnije boje.

Glatko je brašno za vrlo mali postotak finije mljeveno od oštrog pšeničnog brašna i zato je primjerice tijesto od njega glatkije teksture. S njime se najčešće pripremaju kruh, peciva ili dizana tijesta, ali je i bolji izbor ako planirate raditi lisnato tijesto ili recimo popularne muffine.

Općenito govoreći, glatko pšenično brašno koristi se za razne vrste kruha i peciva, kolača od dizanog tijesta, savijača od vučenog tijesta i sl.

Oštro pšenično brašno koristi se za prhke kolače, domaće biskvite, kuhano tijesto (ono za princes krafne), žličnjake te za zgušnjavanje variva i umaka. Oštro brašno također se koristi za pohanje – mesa, lignji ili povrća. Od njega nastaje hrskava korica.