Službenici Jedinice granične policije Gorica 3.10. spriječili su krijumčarenje 17 osoba afroazijskog porijekla iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u razgovoru sa službenicima Granične policije, 16 migranata je izjavilo da dolazi iz Irana te jedan iz Iraka. Otkriveni su prilikom granične kontrole Mercedesa Vito, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Posušja.

Vozilom je upravljao V.A. (1978.), državljanin Albanije, koji je prema naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo 'Krijumčarenje ljudi'. U tijeku je daljnji rad na ovom slučaju, navedeno je iz Granične policije BiH.

Službenici JGP Aerodrom Sarajevo 3.10. pregledom putovnice državljanina Sirije A.M. (1971.) otkrili su krivotvorenu putnu ispravu kojom je pokušao ući u BiH.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao je letom iz Istanbula. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo 'Krivotvorenje isprave', A.M. lišen je slobode i predat Županijskom tužiteljstvu Kantona Sarajevo na daljnje postupanje. Krivotvoreni dokument je privremeno oduzet.