Misija u misiji Tatale osnovana je na spomendan Sv. Ivana Bosca 31. siječnja 2016., a proteže se duž 70 km duge rute u općini s više od 70 000 stanovnika u 120 sela. Obuhvaća sjedište misije i još 45 sela koja salezijanac obilazi. Zahvaljujući trudu misionara, na tom prostoru katolička zajednica bilježi stalni rast. Don Ivanu je drago da je među onima koji prihvaćaju Isusa za svojeg prijatelja i mnoštvo mladih koji se približavaju vjeri kroz igru i razne programe u duhu salezijanske duhovnosti.

Trebaju trube

Uvijek je na tom planu živo – i kada obilježavaju značajne svete nadnevke, i inače. Ovih dana zajedno s mladeži priprema mnoštvo sadržaja posvećenih Sv. Ivanu don Boscu, utemeljitelju salezijanske redovničke obitelji i zaštitniku mladih. „U selima preko oratorija okupljamo mlade. Nogometna lopta, a i odbojkaška imaju privlačnu snagu. Uz to se vole natjecati pa pobjednicima dodijelimo poneki dar i bombone svima. Sutra dolaze stotine mladih iz svih sela u misiju Tatale. Program je duhovno-rekreativni i slavlje Don Boscova blagdana koje pripremamo u nedjelju. Imamo devetnicu, a u subotu uvečer bit će procesija kroz Tatale: molitva, ples, pjesma uz puhački sastav naših mladih iz misije Tatale“, javio nam je misionar uoči proslave patrona misije koja će okupiti i velike i male. Dobra je volja uvijek tu, ali često nedostaju sredstva koja će osigurati neke za bogoslužja i oratorij bitne stavke, poput glazbala za duhovne pjesme.

„Trebali bismo nove trube i bubnjeve. Možda ima zainteresiranih da nam pomognu. Od srca ih pozivam da to i učine. Hvala unaprijed“, napomenuo je don Ivan.



Dajmo im bunare

Usporedo s pastoralnim radom taj vrijedni misionar, podrijetlom s Uzdola u Rami, vrijedno od 2015. radi kako bi žednim seljanima osigurao pitku vodu. Od 45 sela njih 18 do sada je zahvaljujući dobrim ljudima, dobilo arteške bunare. Prema don Ivanovim riječima, mnogo je urađeno, ali još uvijek ima dosta posla.

„Tatale misija ima dva bunara, ali nedovršena. Želimo ih elektrificirati ili, još bolje, ugraditi solarni sustav. Trenutačno tri sela nemaju nikakva bunara. Dva nisu nikad ni imala, a u jednom selu bunar se urušio. Trebali bismo tri bunara što je prije moguće u selima: Taguldo gdje se bunar urušio, a u Mochindu i Atelindu nikada ga nisu ni imali. To su nova sela koja su nam se pridružila“, prenio nam je salezijanac napomenuvši kako bi bilo dobro da odgojno-obrazovne ustanove, ali i druge adrese imaju odgovarajući pristup vodi.
 
„Svaka škola ima stotine djece, a nemaju vode… Kad bi bilo moguće i školskoj djeci dati vodu... želja pusta...“, domeće naš sugovornik nadajući se da će i taj san jednom biti moguć uz potporu dobročinitelja.



Nove kapelice

Naravno, on stalno razmišlja i o osiguravanju primjerenih sakralnih prostora za svoje vjernike. I na tom je planu mnogo potreba. „Kapelice su potrebne radi uspješna i redovita okupljanja ljudi na molitvu, vjeronauk, liturgijska slavlja. Većina sela nema kapelice. Stalno pitaju kad ćemo i mi graditi kapelicu i do kada ćemo se okupljati na otvorenom – pod drvećem, bilo kad je kiša ili sunce? U Tataleu se kapelica obnavlja. Krov je nov zahvaljujući i donaciji misijskih prijatelja iz Hrvatske. Puno hvala svima!“, rekao nam je na kraju don Ivan koji je zajedno s narodom među kojim djeluje jako zahvalan svakoj pomoći i svakom donatoru. Na kraju dodajmo da svi koji žele podržati projekte i ideje u misiji Tatale, mogu u njihovoj realizaciji don Ivanu (ali i drugim misionarima) pomoći preko nacionalnih ureda Papinskih misijskih djela u Sarajevu i Zagrebu.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić/nedjelja.ba