‘Važno je da je Modrić s nama iako ne igra, pritisci stvaraju kontraefekt, a koga da pozovem iz HNL-a kad nam u najvećem derbiju igra 13 stranaca!’

Hrvatska reprezentacija u ponedjeljak putuje u Sjedinjene Američke Države gdje je čekaju dvije jake prijateljske utakmice – 23. ožujka kockasti u Miamiju igraju s Peruom, a onda je 27. ožujka u Dallasu protivnik Meksiko. Do početka Svjetskog prvenstva Dalićevi dečki će odraditi i provjere protiv Brazila te Senegala.

“Posebno me veseli utakmica s Brazilom. Možda je rizik igrati protiv ovako jakih momčadi, ali ja se ne opterećujem. Nisam želio alibi utakmice, da neku slabiju reprezentaciju pobijedimo 5:0 pa s lažnim optimizmom idemo na SP,” rekao je izbornik Zlatko Dalić, piše Večernji list.

On je u nedjelju objavio konačan popis putnika za SAD. S njega su zbog ozljeda otpali Dejan Lovren i Matej Mitrović, ali i Marin Leovac te Ivan Santini. Problema s ozljedama u posljednje vrijeme je imao i kapetan Luka Modrić, ali Dalić ga nije ‘poštedio’ puta.

“Ove prve dvije utakmice u SAD-u jako su nam važne, provest ćemo 10 dana zajedno i stvoriti momčadsku atmosferu. Zato sam inzistirao da idemo s najboljim igračima, pa i onima koji su imali probleme s ozljedama poput Modrića. Vodit ćemo brigu da mu se ozljeda ne pogorša. Neće igrati ne bude li sto posto spreman, no bitno je da bude s nama.”

Hrvatski su napadači u promjenjivoj formi. Ivan Perišić je sjajno ušao u sezonu, pa upao u krizu, a u nedjelju je nakon tri mjeseca posta napokon opet zabio. Već dulje vrijeme u sjajnom kontinuitetu igra i Andrej Kramarić, a zabija i Ante Rebić. S druge strane, Nikola Kalinić je u Milanu ispao iz momčadi.

“To se sve može promijeniti do SP-a. Glavno da mi svi budu zdravi na početku priprema, onda ćemo lako do prave forme za SP. Posebno me veseli što imamo pet Hrvata u četvrtfinalu Lige prvaka, to je veliki uspjeh,” kaže izbornik.

Kao i uvijek u hrvatskoj javnosti, izbornikov popis je kod nekih izazvao nezadovoljstvo. Nema puno pozvanih igrača iz domaćeg prvenstva, a posebno je nezadovoljan bio Osijek koji je uputio javno priopćenje jer se ni jedan njihov igrač nije našao ni na proširenom popisu.

“O osječkom slučaju nisam čitao ni gledao, ali priopćenja i pritisci kod mene mogu stvoriti samo kontraefekt. Takve stvari kod mene ne prolaze. Imam svoj stav, toga se držim, biram samo one za koje mislim da su najbolji. Možda ponekad griješim u izboru, ali stojim iza svojih odluka. Na kraju svega, nitko drugi neće odgovarati za rezultat, nego samo ja. Onda ću ja i birati,” poručio je izbornik pa dodao:

“Ja sam prvi koji propagira našu ligu i koji bi htio da je više reprezentativaca iz hrvatske lige. Ali, na nedavnom najvećem hrvatskom derbiju, između Dinama i Hajduka, od 20 igrača u polju njih samo osam bilo je iz Hrvatske. A kada je Hamza Barry u 55. minuti ušao umjesto Bašića, ostalo je njih samo sedam. A čak 13 stranaca! I onda mi govorimo da hrvatsku ligu treba propagirati pozivanjem igrača u reprezentaciju? Prije mene brigu o domaćim igračima moraju voditi predsjednici klubova, sportski direktori, treneri…”

Otkrio je izbornik i da je u stožeru konačno i Dražen Ladić, da ne planira jednoga dana voditi najveće hrvatske klubove nego da se nakon reprezentacije planira još jednom okušati u inozemstvu, a onda otići u mirovinu. Ponovio je i kako navija za Hajduk, te da mu se u Europi najviše sviđa Barcelona i da bi htio da njegova momčad igra takav nogomet.

(www.jabuka.tv)