Rekordne količine padalina koje su u srpnju izazvale smrtonosne poplave na zapadu Europe bile su između 1.2 i 9 puta vjerojatnije zbog klimatskih promjena, stoji u novoj studiji.

Između 12. i 15. srpnja poginulo je najmanje 220 ljudi, uglavnom u Njemačkoj, iako ih je i u Belgiji umrlo na desetke. Na nekim područjima u regiji je u jednom danu palo više kiše nego što se to očekuje u mjesec dana, piše CNN.

Istraživanje projekta World Weather Attribution (WWA) pokazalo je da se ovako ekstremna kiša događa jednom u 400 godina, ali da su klimatske promjene povećale intenzitet dnevnih ekstremnih oborina za 3% do 19%.

Učestalost od jednom u 400 godina vrijedi za određenu regiju

Znanstvenici su se tijekom istraživanja usredotočili na područja oko rijeka Ahr i Erft u Njemačkoj i Meuse u Belgiji, gdje su zabilježene rekordne količine padalina. No, također su uzeli u obzir i širu regiju, uključujući dijelove Francuske, Nizozemske, Luksemburga i Švicarske, kako bi ustanovili kako su ekstremni vremenski događaji utjecali na povećanje globalnih temperatura.

"Ove poplave pokazale su nam da čak ni razvijene zemlje nisu sigurne od ozbiljnih utjecaja ekstremnih vremenskih uvjeta za koje znamo da se pogoršavaju s klimatskim promjenama", rekla je Friederike Otto sa Sveučilišta Oxford.

Učestalost od jednom u 400 godina za pojavu ekstremnih kiša i poplava odnosi se samo na određenu regiju i ne znači da će u drugim dijelovima Europe sada proći 400 godina do sljedeće takve katastrofe.

"Rizik će nastaviti rasti"

"Uz dosadašnji trend klimatskih promjena, rizik će nastaviti rasti. Dakle, vjerojatno su i veće šanse da se tako nešto dogodi sljedeće godine nego što je to bilo ove. Ali, prosječno gledajući, ovako nešto se na nekom području događa jednom u 400 godina", rekao je klimatolog Maarten van Aalst sa Sveučilišta Twente u Nizozemskoj.

"Upravo se suočavamo s ekstremnim događajima raznih vrsta, a jedino što možemo učiniti je, s jedne strane, zatvoriti slavinu emisija stakleničkih plinova kako bismo izbjegli rizik od daljnjih katastrofa, a s druge strane se pripremiti za ekstremnije klimatske uvjete", dodao je.