Kineski znanstvenici razvili su ultramoćnu vrstu kamere koja može identificirati jednu osobu unutar gomile od nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Kameru od 500 megapiksela razvili su znanstvenici sa Sveučilišta Fudan u suradnji s Optičkim institutom Changchun iz Kineske akademije znanosti, piše Independent.

Riječ je o kameri čija rezolucija sadrži peterostruko više detalja od ljudskog oka, iako je po visini rezolucije nadmašuje kamera od 570 megapiksela s jednog čileanskog opservatorija čiji je cilj promatranje udaljenih galaksija.

Kamera koju su izumili kineski znanstvenici koristit će se u svrhu videonadzora te su je već pohvalili kineski državni mediji zbog aplikacija kojima će se služiti kineska vojska i sigurnosne institucije.

Kineska nadzorna tehnologija

Tehnologija prepoznavanja lica u kombinaciji s praćenjem pojedinaca u stvarnom vremenu na taj način doprinosi nadzornoj mreži kojom Kina bilježi podatke o svim svojim građanima.

Procjenjuje se da Kina trenutno ima 170 milijuna nadzornih kamera, odnosno jednu na svakih 12 ljudi, što njezinu tehnologiju nadzornog hardwarea i softwarea čini jednom od najrazvijenijih na svijetu.

U svrhu praćenja svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda koja može identificirati pojedinca na udaljenosti od 50 m samo promatrajući njegove tjelesne pokrete.

Program "ptice špijunke", s druge strane, koristi se jatima robotskih ptica s kamerama koje iz zraka snimaju ljude.

Kritike udruga za ljudska prava

Udruge za ljudska prava kritizirale su nadzornu tehnologiju koju kineska država primjenjuje na svojim građanima, navodeći pritom da je riječ o teškom kršenju osobnih sloboda ljudi.

"Rangiranje građana s obzirom na njihovo ponašanje, od toga što kupuju u trgovinama, do toga što pišu na internetu, predstavlja umjetan način stvaranja društva u kojemu ne postoje problemi. Nisko rangirani ljudi na taj se način suočavaju s poteškoćama u svim aspektima života, od zaposlenja do školovanja svoje djece", izjavila je Maya Wang iz Human Rights Watcha.