Vijest da će SAD ili zabraniti popularnu kinesku aplikaciju TikTok ili natjerati tvrtku vlasnicu ByteDance da ju proda (vjerojatno Microsoftu), naišle su na burne reakcije u Kini.

Kako prenosi Reuters, kineski mediji pišu da "Kina neće prihvatiti krađu kineske tehnološke kompanije" te da je "sposobna odgovoriti na poteze Washingtona".

U uvodniku objavljenom u državnim novinama China Daily , navodi se kako je "SAD-ovo zlostavljanje kineskih tehnoloških kompanija posljedica Washingtonovog uskog pogleda na "prvo Amerika" što Kini nije ostavilo nikakvog izbora doli "biti podložan ili boriti se do smrti u tehnološkom sektoru".

Dodaju i kako Kina ima "brojne načine na koje može odgovoriti ako američka administracija provede svoje planove", javlja Zimo.

Podsjetimo, zategnuti odnosi između Kine i SAD-a traju već drugu godinu nakon što je Trump iznenada u svibnju 2019. kineske tvrtke stavio na crnu listu i zabranio poslovanje s njima. Tada je su na udaru bili kineski Huawei i još neki proizvođači računalne i tehnološke opreme. No sad se Trump i njegova administracija okreću i proizvođačima softvera. ByteDance je doveden pred izbor - prodati aplikaciju ili čekati da ju SAD zabrani.

Za sad su dobili 45 dana "poštede" kako bi dogovorili uvjete prodaje s, trenutno najzainteresiranijim, Microsoftom. No, ako do toga ne dođe, vjerojatno sredinom rujna možemo očekivati zabranu TikToka u SAD-u. A onda ćemo i vidjeti kako Kina može uzvratiti.