Kina razmišlja o ukidanju granice za broj djece u obitelji koja je u nekom obliku na snazi već četiri desetljeća, prenose u utorak državni mediji.  

Nacrt novog građanskog zakonika koji je podnesen u ponedjeljak Stalnom odboru Svekineskog narodnog kongresa ne sadrži nikakve odredbe o planiranju obitelji, prenosi novinska agencija Xinhua.

Reforme bi učinkovito uklonile ograničenja broja djece u obitelji koja još od prošlih desetljeća ograničavaju i postaruju kinesku populaciju, dovode do neravnomjerne zastupljenosti spolova, zloglasno velikih kazni i prisilnih pobačaja.

O nacrtu novog zakona koji predlaže i druge mjere kao što je period mirenja za rastavljene i mjere za sprječavanje seksualnog uznemiravanja, trenutno se raspravlja u kongresu, a planira se usvojiti do 2020. godine.

Moguća ponuda poticaja za obitelji s više djece

Kineska je vlada 2016. ukinula politiku jednog djeteta koju je donijela 1979. i zamijenila je s politikom dva djeteta. Reforma nije uspjela povećati broj rođenih kako je vlada očekivala.

Oko 17,9 milijuna djece rođeno je 2016., što je samo 1,3 milijuna više od prethodne godine i ispod očekivanja vlade od ukupno 20 milijuna djece. Broj rođenih je kasnije pao na 17,2 milijuna u 2017.

Mnogi parovi se odlučuju za samo jedno dijete zbog velikih troškova podizanja drugog djeteta u većim kineskim gradovima. Također sve više žena se odlučuje za obrazovanje i napredak u karijeri.

Vlada čak razmatra i ponudu poticaja za obitelji koje se odluče imati više djece, izvijestili su u srpnju državni mediji.