Kina, po svemu sudeći, kako piše Index.hr, u određenoj mjeri mijenja politiku oko ruske invazije.

Najmnogoljudnija zemlja dosad je bila suzdržana kad je u pitanju ruska invazija i nije se ni na koji način miješala u ruske planove s Ukrajinom, no sada se to mijenja.

Postalo je to jasno prilikom trodnevnog državnog posjeta francuskog predsjednika, koji je jučer stigao u Kinu.

"Ruska agresija u Ukrajini je zadala udarac stabilnosti. Znam da mogu računati na vas da ćete vratiti Rusiju na stranu razuma te sve strane za pregovarački stol", rekao je Macron Xiju.

Macron očekuje da Kina odigra "značajnu ulogu"

Francuski predsjednik je tijekom posjeta Pekingu rekao da Kina može "odigrati značajnu ulogu" na putu prema miru u Ukrajini te je pozdravio "kinesku spremnost i posvećenost razrješenju sukoba".

Kineski predsjednik slaže se da se tijekom sukoba u Ukrajini ne bi smjelo koristiti nuklearno oružje, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom posjeta Pekingu. Xi Jinping je kazao kako želi da što prije započnu mirovni pregovori i pozvao je međunarodnu zajednicu da ne podupire eskalaciju krize.

Xi spreman nazvati Zelenskog

Uz to, francuski diplomatski izvor kazao da je Xi Jinping spreman nazvati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ali u skladu s vlastitim rasporedom. Kina je spremna surađivati s Francuskom kako bi Rusiju i Ukrajinu "snažno pogurnule" prema početku pregovora za okončanje sukoba, rekao je izvor.

Ovo je prvi pokazatelj da bi Xi mogao odgovoriti na poziv ukrajinskog čelnika da se s njim sastane u Kijevu. Kineski predsjednik nije razgovarao sa Zelenskim od izbijanja rata, ali je prošlog mjeseca odletio u Moskvu na sastanak s Vladimirom Putinom.

"Promicanje mira i dijaloga"

Državni mediji citirali su predsjednika Xija koji je rekao da se kineska politika prema Ukrajini može sažeti u jednu rečenicu: "Promicanje mira i dijaloga".

No ovo nije sve.
Kineski ambasador: Prijateljstvo "bez ograničenja" s Rusijom nije ništa drugo nego retorika, ne podržavamo rat

Pažnju su izazvale i izjave kineskog ambasadora pri EU koji je u posljednja 24 sata povukao rijedak potez izravno kazavši da njegova zemlja ne podržava rat i da ne osigurava oružje Rusiji.

Ambasador Fu Chong dao je intervju New York Timesu uoči Macronovog posjeta Kini. Kazao je kako su kritičari pogrešno protumačili odnos Kine prema Rusiji, umanjujući značaj prošlogodišnje zajedničke izjave ruskog i kineskog predsjednika o "bezgraničnom prijateljstvu" dvaju zemalja koju su Xi i Putin potpisali tri tjedna prije početka invazije.

"'Bez ograničenja' nije ništa drugo nego retorika", rekao je Fu Chong.

Također je kazao da Kina ne daje oružje Rusiji niti će to činiti u budućnosti.