U skladištu na međunarodnom aerodromu Shenzen na jugu Kine, nalazi se nekoliko komora u kojima je regulirana temperatura za velike količine cjepiva koje će uskoro biti tu smještene. Kina je navela da bi u narednim mjesecima trebala početi s isporukom stotina milijuna doza.

Kako su naveli kineski službenici, čeka se dozvola državnih regulatora za lijekove nakon čega će se te velike količine cjepiva poslati čak i u zemlje koje već imaju potencijalne kandidate za cjepivo, ali i u one koje su u razvoju.

Ova globalna kampanja Kini pruža priliku da popravi imidž koji je narušen zbog početnog nepravilnog postupanja s izbijanjem koronavirusa.

Navedeno je i to da Peking također može koristiti cjepivo kao "instrument za vanjsku politiku kako bi se na taj način promicala određena moć i projicirao međunarodni utjecaj".

Ranije tijekom pandemije, napori Kine da pomogne svijet dostavom maski i drugih medicinskih potrepština zemljama koje su teško pogođene koronavirusom, zasjenili su izvještaji o nekvalitetnim zalihama i optužbama da Peking pokreće kampanju dezinformacija kako bi se promijenilo mišljenje i priča o koronavirusu.

Distribucija cjepiva, mogla bi Pekingu pružiti novu šansu kada je riječ o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Kina trenutno radi na razvoju potencijalnih pet kandidata za cjepivo, a od toga su njih četiri dostigli treću fazu ispitivanja, što je posljednji i najvažniji korak prije nego što se zatraži odobrenje za njenu uporabu.

Nakon što je skoro eliminiran koronavirus unutar kineskih granica, proizvođači lijekova u ovoj zemlji, morali su potražiti pomoć u inozemstvu kako bi testirali efikasnost svojih cjepiva. Tako je treća faza testiranja pokrenuta u najmanje 16 država, piše CNN.

U zamjenu za taj ustupak, mnogim zemljama koje su bile "domaćini ispitivanja" je obećan rani pristup efikasnim cjepivima, a u određenim slučajevima i otkrivanje tajne kako ih proizvesti na lokalnom nivou.