Američki predsjednik Barack Obama sletio je u ponedjeljak rano ujutro u Peking uoči summita azijsko-pacifičkih vođa u kineskom glavnom gradu, gdje su Kina i Južna Koreja već dogovorile međusobnu slobodnu trgovinu.

Obama se u Pekingu pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, japanskom premijeru Shinzou Abeu i australskom premijeru Tonyju Abbottu koji su stigli tijekom vikenda, kao i ostalim političkim vođama APEC-a - organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju - koji će razgovarati u ponedjeljak i utorak.

Na marginama sastanka američki predsjednik će se susresti s premijerom Abbottom i indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, a očekuje se i bilateralni susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpinom u srijedu.

Južnokorejski parlament neće podržati prijedlog?

Jedna od ključnih tema tijekom regionalnog foruma će biti trgovina, a Sjedinjene Države i Kina očekuju da se ustraje na sporazumima o konkurenciji, odnosno poslovnom nadmetanju. Tijekom sastanka na ministarskoj razini, u subotu, članice APEC-a bi trebale dogovoriti proširenje područja slobodne trgovine FTAAP na pacifičke zemlje, prenosi Dpa.

Reuters javlja da su kineski i južnokorejski čelnici uoči summita u ponedjeljak izjavili da su dvije zemlje "učinkovito", zaključile sporazum o slobodnoj trgovini koje će ukloniti ili znatno smanjiti prepreke za trgovinu i ulaganja između dviju trgovinskih divova.

Sporazum je uslijedio nakon više od dvije godine pregovora između dvaju susjeda koji su se složili da međusobno otvore tržišta, iako postoji opasnost da prijedlog neće biti podržan u južnokorejskom parlamentu.

APEC je međuvladin forum čije su članice 21 država ili regija, a nastoji promicati održivi rast i gospodarske integracije te smanjiti trgovinske prepreke diljem azijsko-pacifičke regije.

Prvi sastanak Xia i Abea vodi zatopljavanju odnosa Kine i Japana

Nakon prilično suzdržanog rukovanja, kineski predsjednik Xi Jinping i japanski premijer Shinzo Abe održali su u ponedjeljak prvi službeni razgovor od preuzimanja dužnosti, što se smatra važnim preokretom u pokušajima zatopljavanja odnosa između dvaju azijskih suparnika.

Na televizijskoj snimci vidi se kako Abe čeka Xia u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, što odstupa od uobičajenog protokola po kojem gosta dočekuje kineski predsjednik.

Xi se nije nasmiješio i bio je suzdržan dok su se dvojica čelnika rukovala te kod tog prvog susreta nije razmijenio nijednu riječ s Abeom.

Kina i Japan, drugo i treće najveće gospodarstvo svijeta, žestoko su se u posljednje dvije godine svađali oko spornih otoka, regionalnog suparništva i naslijeđa japanske okupacije Kine u Drugom svjetskom ratu.

Sastanak, koji su diplomati pripremali mjesecima, otvara vrata dijalogu na nižim razinama, uključujući zastale pregovore o gospodarskoj suradnji.

"Dvojica čelnika su otvoreno razmijenila svoja stajališta", rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga u Tokiju. "Mislim da je ostvaren veliki napredak u osvježavanju gospodarskih i svih ostalih odnosa između Japana i Kine", dodao je.

Abe i Xi dogovorili su se da će početi raditi na zajedničkom upravljanju krizama na moru kako bi spriječili sukobe u vrijeme kada patrolni brodovi i borbeni zrakoplovi obiju strana dolaze u kontakt oko spornog otočja u Istočnokineskom moru koje kontrolira Japan, ali ga Peking prisvaja.

Stručnjaci su izvijestili da su se obje strane složile kako zahlađeni diplomatski odnosi štete vitalnim gospodarskim odnosima i prijete izbijanjem vojnog sukoba koji bi mogao uvući i SAD.

Izravna japanska ulaganja u Kinu pala su za 40 posto u prvih devet mjeseci 2014.

"Ovo je prvi korak prema poboljšanju bilateralnih odnosa, vraćanju u samo središte uzajamno korisne suradnje utemeljene na zajedničkim strateškim interesima", rekao je Abe novinarima nakon što susreta s Xiem na marginama sastanka Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju (APEC).

Xi je Abeu rekao da "pitanja iz povijesti pogađaju osjećaje više od 1,3 milijarde Kineza" i pozvao ga da "nastavi putem miroljubivog razvitka i usvoji razboritu vojnu i sigurnosnu politiku", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.