Supruga sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una prvi puta se u nešto više od godine dana pojavila u javnosti, izvijestili su u srijedu službeni mediji, čime je stala na kraj nagađanjima o svojem odsustvu.

Ri Sol Ju, za koju se pretpostavlja da je u ranim tridesetim godina, pratila je supruga na koncertu u spomen na oca i prethodnika njezina supruga, Kim Jong Ila.

Obljetnica rođendana drugog iz dinastije Kim, poznata kao " Dan sjajne zvijezde" jedan je od najvažnijih praznika u zemlji. 

Službeni list Rodong Sinmun objavio je fotografije nasmiješenog para dok plješće umjetnicima u Umjetničkom kazalištu Mansudae u Pjongjangu.

Službena agencija KCNA je istaknula da su u trenutku kada je Kim sa suprugom ušao u kazalište, svi sudionici povikali "Hura".

Na objavljenim fotografijama ni jedan od gledatelja ne nosi zaštitnu masku.

Ri Sol Ju nije viđena u javnosti od siječnja 2020. tijekom proslave lunarne Nove godine.

Njezina odsutnost je izazvale brojna nagađanja o njezinu zdravstvenom stanju. Dok su neki držali da se štiti od koronavirusa, drugi su mislili da je u drugom stanju.

Prije odsutnosti ona je redovno viđana uz supruga tijekom njegovih posjeta na terenu ili tijekom diplomatskih susreta, posebice s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom ili južnokorejskim Moon Jae-in.

Sjeverna Koreja je zatvorila svoje granice početkom prošle godine kako bi se zaštitila od pandemije koja je izbila u susjednoj Kini. Kim je više puta rekao da je njegova zemlja pošteđena koronavirusa, u što sumnjaju strani stručnjaci.