Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u ponedjeljak sirijski režim, ruskog saveznika i pobunjeničke skupine na suzdržanost u sirijskom sukobu dok traje opsada Alepa, bez velike nade u izlazak iz krize, javlja Hina

John Kerry koji je zajedno s Rusom Sergejem Lavrovom potaknuo traženje diplomatskog rješenja za sirijski sukob, priznao je prešutno neuspjeh projekta političke tranzicije dogovorenog za 1. kolovoza.

"Važno je da se Rusija kontrolira i usporava režim (predsjednika Asada) u napadima, a na nama je odgovornost navesti oporbu da ne počinje svoje operacije", istaknuo je Kerry na tiskovnoj konferenciji.

Zabrinut zbog Alepa

Američki državni tajnik je izrazio "veliku zabrinutost zbog događaja na terenu" u Alepu, velikom gradu na sjeveru Sirije gdje pobunjenici i njihovi džihadistički saveznici nastoje prekinuti posvemašnju opsadu pod kojom grad drže sirijske snage.

Sjedinjene Države će se "i ubuduće zauzimati za prekid nasilja", istaknuo je Kerry.

Njegov francuski kolega Jean-Marc Ayrault pisao mu je u subotu, kao i Lavrovu, ne bi li ih nagnao da "svim sredstvima spriječe neuspjeh" političkog rješenja u Siriji.

Washington i Moskva zajedno predsjedaju Međunarodnom skupinom za pomoć Siriji (GISS) koja okuplja dvadesetak zemalja i koja je u studenome 2015. u Beču donijela mirovni plan što ga je u prosincu rezolucijom potvrdilo UN-ovo Vijeće sigurnosti.