Prema mnogima najzdravija salata na svijetu te nutritivno najbogatija je upravo matovilac, a poljski matovilac je samonikla biljka koja sadrži klorofil koji je odličan za pročišćavanje organizma zbog čega ovu biljku zovu zelenim draguljem.

Ljekovita svojstva

Ova biljka pokreće rad metabolizma jer je prepuna vitamina B6. Potiče stvaranje proteina, sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i još mnogo toga. Vitamin B6 je između ostaloga koristan i u borbi protiv celulita. Matovilac, uz špinat, ima najviši udio željeza i to je vrlo bitno jer je željezo iz poljskog matovilca u potpunosti iskoristivo. Ovaj zeleni dragulj je pun kalija i bakra koji su poznati svojstvima koja štite srce, kao i omega-3 masnim kiselinama. Kalij regulira krvni tlak, a bakar snižava visoke razine kolesterola. Omega-3 masne kiseline posebno poboljšavaju razinu dobrog kolesterola i pomažu sniziti visoke trigliceride.

Antikancerogeno djelovanje

Matovilac je odličan antioksidans i pruža zaštitu od pojave raka i preranog starenja. Prehrana u koju je uključen matovilac i drugo zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 50 posto. Prema studiji provedenoj na uzorku od tisuću ispitnika od kojih je pola bilo bolesno i imalo rak debelog crijeva, ljude su ispitivali o njihovoj prehrani i otkrili da oni bez problema s debelim crijevom jedu puno lisnatog zelenog povrća. Matovilac ima čak 14 puta više vitamina A od zelene salate pa samo 30 grama ovog zelenog dragulja zadovoljava 18 posto dnevnih potreba za vitaminom A koji je bitan za vid, piše Podravski.hr