Prirodne i katastrofe koje je prouzročio čovjek koštale su u prošloj godini 92 milijarde dolara (81,24 milijarde eura), u usporedbi sa 113 milijardi dolara u 2014., objavio je u godišnjem izvješću švicarski reosiguravatelj Swiss Re.

Globalni osigurani gubici iznosili su 37 milijardi dolara, što je daleko ispod godišnjeg prosjeka u proteklih 10 godina koji je iznosio 62 milijarde dolara, navodi se u priopćenju. Preliminarno su u prosincu prošle godine procijenjeni na 85 milijardi dolara.

Najveći pojedinačni osigurani gubitak bila je dvostruka eksplozija u kolovozu u luci Tianjin na sjeveroistoku Kine, za koju se procjenjuje da je koštala između 2,5 i 3,5 milijardi dolara. Na drugom je mjestu oluja u SAD-u iz veljače, koja je koštala osiguravatelje 2,1 milijardu dolara.

Od 353 katastrofalna događaja, na prirodne katastrofe otpada rekordnih 198, navodi Swiss Re u izvješću objavljenom u srijedu.

Oko 80 od 92 milijarde dolara gubitaka odnosi se na prirodne katastrofe, s tim da je najveća takva katastrofa bio potres u Nepalu koji je koštao šest milijardi dolara, uključujući prijavljenu štetu u Indiji, Kini i Bangladešu. U tom potresu stradalo je gotovo 9.000 ljudi i bio je najsmrtonosnija pojedinačna katastrofa u 2015.

U izvješću se navodi da su eksplozije u Tianjinu, u kojima je poginulo 173 ljudi, bile najskuplji osigurani gubitak u povijesti u Aziji, te treći najskuplji u svijetu, na listi na kojoj predvodi teroristički napad 9/11 na Sjedinjene Države koji je koštao procijenjenih 25,2 milijarde dolara.

Katastrofa u Tianjinu "stavila je naglasak na akumulirani rizik u velikim transportnim čvorištima poput luka", navodi se u izvješću, prenosi Hina.