Katar i druge zemlje razgovarali su s Iranom i Sjedinjenim Državama o smirivanju situacije, izjavio je katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani i pozvao je dvije strane da se sastanu i nađu kompromis.

"Vjerujemo da bi u jednom trenutku trebalo doći do sastanka - ne može zauvijek biti ovako", rekao je on novinarima u Londonu. "Budući da ne žele daljnju eskalaciju, trebali bi smisliti ideje koje će otvoriti vrata."

Šeik Mohamed rekao je da nekoliko zemalja, među kojima su Katar, Oman, Irak i Japan, poziva dvije strane na smirivanje napetosti.

"Sve su te zemlje zabrinute do čega bi mogla dovesti eskalacija", kazao je.

"Pokušavamo premostiti jaz i uspostaviti konverzaciju između dviju strana jer eskalacija neće koristiti nikome u regiji", istaknuo je.

Iran i SAD ušli su u još snažniju konfrontaciju proteklog mjeseca, godinu dana nakon što se Washington povukao iz dogovora između Irana i globalnih sila da se obuzda nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Napetosti su porasle nakon što je Washington ponovno uveo ekonomske sankcije Teheranu i poslao snage na Bliski istok kao odgovor na mogući napad Irana.