Na ulice Barcelone jučer su izašle tisuće ljudi prosvjedujući protiv katalonske neovisnosti. Veliki prosvjed u Barceloni održao se tjedan dana nakon zabranjenog referenduma, koji je obilježen brutalnim policijskim nasiljem nad Kataloncima koji su htjeli glasati na referendumu.

Mediji su već javili kako bi u utorak moglo doći do proglašenja neovisnosti Katalonije. "Želim da se prijetnja o proglašenju nezavisnosti povuče što je moguće prije jer ništa se ne može izgraditi ako ne nestane prijetnja nacionalnom jedinstvu", izjavio je Mariano Rajoy, šef konzervativne vlade, za španjolski dnevnik El Pais.

Rajoy zaprijetio dramatičnim mjerama

Španjolski premijer Mariano Rajoy kazao je da ramišlja o "dramaričnim mjerama" koje podrazumijevaju suspenziju katalonske autonomije, dok u isto vrijeme katalonski vođe prijete proglašenjem nezavisnosti u danima koji slijede.

"Spriječit ćemo objavu nezavisnosti. Mogu vam reći, s potpunom sigurnošću, da se objava nezavisnosti neće dogoditi. Povući ćemo sve poteze i donijeti sve odluke potrebne da se to zaustavi, a koje su u skladu sa zakonom", kazao je Rajoy danas za El Pais.

Upitan hoće li to značiti i mogućnost ukidanja autonomije Kataloniji, kazao je: "Ne isključujem niti jednu opciju kojoj se ne krši zakon... Ali odluku moram donijeti u pravu vrijeme... to je u ovom trenutku najvažnije", kazao je.

Dodao je da bi idealan scenarij ipak bio da španjolske vlasti ne moraju posezati na "drastičnim mjerama". "Ali nešto moram jasno reći... dok stižu prijetnje o proglašenju neovisnosti, bit će vrlo teško ne posegnuti za takvim mjerama", zaključio je.
 

Okupljanje podržale i političke stranke

Pod geslom "Dosta! Urazumimo se" okupljanje u nedjelju podržalo je nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, peruanske i španjolske nacionalnosti, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao "bolešću".

Ulice Barcelone bile su preplavljene ljudima koji nose španjolske, ali i katalonske zastave. Naime, na ulice su izašli i pobornici katalonske neovisnosti te prosvjeduju zajedno s pobornicima jedinstvene Španjolske. Dio prosvjednika skandiralo je "Nemojte se varati, Katalonija je Španjolska" i tražilo da vladajući pošalju u zatvor katalonskog predsjednika Carlesa Puidgemonta.

Neizvjesna budućnost

Što će se dogoditi proglasi li katalonski predsjednik Carles Puigdemont neovisnost u utorak? Hoće li španjolska vlada zaista posegnuti za člankom 155 Ustava i Kataloniji ukinuti autonomiju?

Prema navodima katalonske vlade, 1. listopada na referendumu je 90 posto Katalonaca glasalo za odcjepljenje. To je ukupno 43 posto svih Katalonaca koji imaju pravo glasa.

"Među njih spadaju i mnogi Katalonci s kojim se može pregovarati", smatra politolog s Autonomnog sveučilišta u Barceloni Oriol Bartomeu. "Većina Katalonaca želi ostati u Španjolskoj ako se ojača autonomija Katalonije unutar zemlje i ako se Španjolska zaista reformira u jednu pluralističku državu. Da je vlada u Madridu to učinila prije nekoliko godina situacija bi danas izgledala sasvim drugačije", kazao je Bartomeu.
Ni jedna strana ne želi popustiti

Trenutno je situacija takva da niti jedna od strana ne želi odstupiti od svojih stavova, piše Deutsche Welle.

"Španjolska strana ima osjećaj da može pobijediti. Zašto bi onda trebala popuštati?", smatra Bartomeu. Ona je mišljenja: ili će katalonska strana u potpunosti popustiti ili će proglasiti neovisnost. "To bi za katalonsku vladu bilo prerizično jer među katalonskim stanovništvom nema većinu koja to podržava", dodaje. "Tada bi vlada u Madridu primijenila članak Ustava 155. A, što bi bilo tada? To bi bila katastrofa s visokim stupnjem nepoznanice", zaključuje politolog s Autonomnog sveučilišta u Barceloni Oriol Bartomeu.

Situacija je složena

Politolog Bartomeu smatra kako je situacija poprilično složena: "Ako vlada Puigdemontu kaže: zaboravimo neovisnost, onda ona ima problem. Ona to mirno može reći, ali dva milijuna pristalica separatizma zbog toga neće prestati prosvjedovati. Naprotiv", ojašnjava.

Postoji opasnost da katalonska vlada izgubi kontrolu. "Pokret bi postao manji, ali bi se jako radikalizirao", upozorava Bartomeu i dodaje: "Onda više nitko ne može isključiti mogućnost izbijanja nasilja između separatista i policije."

Pitanje je trenutka kad će Katalonija proglasiti neovisnost

Presudnu ulogu mogla bi odigrati lijevo orijentirana stranka CUP (Kandidatura za narodno jedinstvo) koja predsjedniku Puigdemontu osigurava većinu u katalonskom parlamentu. Glasnogovornik stranke Qium Arrufat kazao je kako ne žele poduzimati "unilateralne korake", posebno ne nakon represije španjolske vlade prije i poslije referenduma. No, ne skriva kako su i oni spremni za dijalog.

"Na kraju se ipak radi o pitanju proglašavanja neovisnosti, ali ne više o tome hoće neovisnost biti proglašena, nego samo kada. To po svemu sudeći neće biti u utorak kada katalonski predsjednik bude govorio pred parlamentom. Hoće li Puigdemont opovrgnuti dano obećanje? 'Ne'", odgovor je glasnogovornika CUP-a.