Kardinal Vinko Puljić, koji je napunio 75. godina, potvrdio je kako će papi Franji ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup, no da neće prestati djelovati šireći vjeru i zalagati se za pravdu i jednakopravnost Hrvata u BiH.

Period u kojem sam obnašao različite dužnosti u Crkvi prošao je i brzo, a nije, kazao je kardinal Vinko Puljić u intervjuu za BHRT.

''Kada pogledam šta je sve proletilo vidim da baš nije brzo. Bila su različita doba. Bio sam graditelj, odgojitelj, kada sam se borio u ratu kako preživjeti, poslije rata kada sam se borio za ostvarivanje istih prava i to je posebno značajno. Zahvalan sam Bogu da sam kroz svojih 50 godina slavio 21.900 misa i to je najsvetiji čin. I koliko sam sakramenata podijelio i imam brojnu vezu i na Nebu i na zemlji'', kazao je.

Teško je izdvojiti koji je period najtežio bio, svaki period ima svoje breme istaknuo je.

''Kao mlad svećenik tada sam tek učio šta znati živjeti, pa onda imamo ratno vrijeme, teško je bilo i poslije rata kada se trebalo dizati iz pepela. Trebalo je hrabriti ljude i svećenike da istraju. Velike poplave u BiH su mi bile posebna rana jer sam doživio ljude koji su tek obnovili svoja imanja i poplava im je uništila sve. Onda, teško vrijeme mi je bilo i onda kada sam trebao pomoći ljudima ali nisam mogao. To je poseban osjećaj, ta nemoć, trenutak kada ne možeš pomoći, a želiš'', istaknuo je.

Kardinal je posebno izdvojio i dolaske Papa u BiH. Posebno je izdvojio Papu Ivana Pavla II.

''Zastupao je zaustavljanje rata u BiH i stvaranje mira. Onda je došao tu i vidjelo se sa koliko srca je to uradio. Nije samo za katolike važno, već je cijeli svijet tada bio u BiH. BiH je ponovo došla u središte. Tad je Papa nakon rata ponovo probudio svijet. Onda je Papa Franjo htio pokazati blizinu i donio je poruku mira i izrazio blizinu i ponovo je cijeli svijet doveden u BiH'', naveo je.

Ne smijemo dozvoliti da zlo bude jače od dobra, mržnja jača od ljubavi, kazao je u nastavku intervjua kardinal Puljić.

''Ne smijemo dozvoliti da je nepravda jača od pravde, da laž bude jača od istine. To je obaveza naša. Raditi na tome. Ja sam pastir i imam svoj dio. Oni koji imaju vlast moraju tražiti načela i raditi za zemlju i za narod i za ljude da se svi osjećaju kod kuće'', istaknuo je.

Dotaknuo se i mise za žrtve iz Bleiburga.

''Stvari su izmanipulirali. Mi smo svakako molili i za žrtve prije tog dana, i danas i ja ću i dalje nastavljati moliti za žrtve rata. Niti sa jednim zločinom se neću izjednačiti, nitko nije u moje ime imao pravo činiti zločin, ali nitko meni neće začepiti usta da ja ne govorim protiv zločina, bilo kojega. A sada kako će ljudi to prosuđivati ne znam i ja ne mogu nikoga promijeniti. Moje je da se kao pastir molim za sve'', kazao je.

Žao mi je što ova zemlja koju toliko volim ovako stradava, kazao je Puljić.

''Zavladala je korupcija, osobni interes, čovjeka su prekrižili. Za vrijeme rata sam u parlamentu rekao ''Crtajte granice samo nemojte čovjeka precrtati''. Na žalost to se dogodilo. Čovjek je i danas najmanje vrijedan. Zato stvaram da je prevažno stvoriti ozračje gdje će se vrijednovati čovjek, njegova prava i dostojanstvo. Mislim da je međunarodna zajednica sukrivac, kao i domaći, za ovakvo stanje'', zaključio je.