Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić žalio se na odluku UN-ova suda o preinačenju prvotne kazne četrdesetogodišnjeg zatvora u kaznu doživotnog zatvora za zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini.

''Predsjednik Radovan Karadžić ulaže žalbu na presudu doživotnog zatvora koja mu je izrečena'' na suđenju 20. ožujka, rekao je njegov odvjetnik Peter Robinson u dokumentu koji je objavio Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Sudci MICT-a sada trebaju odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev za reviziju drugostupanjske presude. Odluka o toj kazni donesena 20. ožujka trebala je biti konačna, javlja HINA.

Uspjeh takve drugostupanjske revizije nije siguran, priznao je sam Robinson.

Radovan Karadžić (73) osuđen je 2016. u prvostupanjskom postupku na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Sud ga je proglasio krivim za progon, ubojstva, silovanja, neljudsko postupanje i prisilna preseljenja ljudi, napose tijekom gotovo četverogodišnje opsade Sarajeva u kojoj je izginulo više od 10.000 ljudi.

MICT koji je zamijenio ICTY nakon njegova zatvaranja 2017., odbio je Karadžićevu žalbu na presudu četrdesetogodišnjeg zatvora i osudio ga na doživotni zatvor.

Sudci u prvostupanjskom postupku su »podcijenili Karadžićevu iznimno veliku odgovornost za najgore zločine počinjene« tijekom sukoba u Bosni, rekao je sudac Vagn Joensen, istaknuvši »razmjere« i »sustavnu okrutnost« tih zločina.

Premda su odluke prizivnog vijeća na UN-ovu sudu u načelu konačne, Karadžić je iznio osam razloga za žalbu na presudu izrečenu 20. ožujka.