Prve reakcije na protekle izbore u Zeničko-dobojskom kantonu ponovo su uzburkale političke strasti. Dok iz SIP-a nalažu otvaranje vreća s glasačkim listićima, Predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Fuad Kasumović tvrdi da je apsolutni pobjednik u Zenici, ali da je u tom gradu na djelu izborna krađa te traži poništavanje izbora. Iz SDA uzvraćaju: najjača smo politička stranka u Kantonu, Kasumović blokira proces zbrajanja glasova. Pljušte i najave kaznenih prijava.

''Obično se u narodu kaže - tko gubi ima pravo da se žali. Naprotiv, ovo je prvi put u povijesti u svijetu da čovjek koji je apsolutno pobijedio u Zenici traži poništenje izbora“, rekao je Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad.

Razlog za ovakvu reakciju, kako tvrdi Kasumović, izborna je krađa za koju optužuje zeničku SDA, te njihovog člana koji je bio promatrač izbornog procesa u Gradskoj izbornoj komisiji, a koji, kako navodi, nije imao validnu akreditaciju. Obećava krivične prijave i traži reakciju CIK-a, FUP-a, SIPA-e, i državnog tužiteljstva, piše Federalna.ba.

''Sada ću od jedanaestorke tražiti da blokiramo dalji tok procesa izbora dok ne dođe SIPA. 32 vreće stoje tu raspakirane, neko ih je donio. Otkud pravo čovjeku, nelegalnom promatraču, da on imenuje neke ljude. Da li su mu članovi GIK-a to dozvolili, da li je povezanost članova GIK-a s SDA - ne bi kalkulirao. Nek istražni organi to urade'', poručio je Kasumović.

Iz SDA odgovaraju: Kasumović nema pravo da kao taoce ličnog neuspjeha drži Gradsku izbornu komisiju čiji su članovi, kako navode, njih 5, uposlenici Gradske uprave i njegovi suradnici. Ističu, njihov promatrač je imao validnu akreditaciju. Odbacuju Kasumovićeve tvrdnje i najavljuju krivične prijave.
''Mehmed Šačirović je registriran kao promatrač ispred SDA. To je samo dokaz njegovih (Kasumovićevih) laži i on je ponovo uhvaćen u laži i gubitka izbora i tako se ponaša'', kazao je Nezir Pivić, predsjednik GO SDA Zenica.

''Samo u Zenici imamo suspenziju osnovnog demokratska prava građana. Apeliram na sve koji su dužni da otkoče taj proces kako bi na vrijeme dobili validne rezultate'', istaknuo je Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK-a.

Do zaključenja priloga iz Gradske izborne komisije se nisu oglašavali niti smo dobili odgovore na postavljana pitanja Središnjem izbornom povjerenstvu o aktualnoj situaciji u Zenici. U cijeloj priči dobili smo naznake tko s kim neće u koaliciju na županijskoj razini.

''S kriminalnom A-SDA nema šanse ni u kakvu vlast. S ovakvom SDA, rekao sam tisuću puta, nema govora'', poručio je Kasumović.

''Svim političkim partnerima, izuzev nekih, ponuditi što SDA nudi'', rekao je Galijašević.

Prema posljednjim nezvaničnim rezultatima najviše glasova na kantonalnom nivou osvojila je SDA blizu 30 posto. S nešto manje od polovine tog procenta na drugom mjestu je SDP, dok ih prati Bosanskohercegovačka inicijativa, DF, HDZ, NiP, NES, SBB i Naša Stranka. Konačni zbir, sasvim jasno je, ovisit će i od raspleta situacije u Zenici.