Čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa pozvao je na prekid sukoba kod okupirane ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, upozorivši da bi se tamo malo toga moglo učiniti u slučaju velike katastrofe. "U slučaju nuklearnog curenja bit će teško, ako ne i nemoguće, pružiti humanitarnu pomoć. Zato se borbe trebaju zaustaviti", upozorio je Robert Mardini na konferenciji za medije tijekom posjeta Ukrajini.

"Taj scenarij bio bi golemi incident te bi se moglo učiniti malo toga za sprječavanje teških posljedica", odgovorio je na upit o mogućem djelovanju u slučaju katastrofe u najvećoj europskoj nuklearki.

Upozorio je da bi nesreća u elektrani imala katastrofalne i dugotrajne posljedice za milijune ljudi i okoliš. "Stoga je vrijeme za prestanak igranja s vatrom te za provedbu konkretnih mjera kako bi se ovo, a i druga takva postrojenja, zaštitila od vojnih operacija", naglasio je. "I najmanja pogrešna procjena mogla bi izazvati razaranje zbog kojeg ćemo žaliti desetljećima."

Ukrajinski operater nuklearne elektrane je objavio da je zbog ruskog granatiranja ugasio jedan od dva još uvijek aktivna reaktora. Preostali reaktor radi kako bi osigurao opskrbu za potrebe same elektrane.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da helikopterima napada ukrajinsku "skupinu za sabotažu" koja se iskrcala u blizini elektrane, prenosi ruska agencija Interfax.

Uvjeti oko Zaporižje tjednima se pogoršavaju, a Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade u blizini nuklearke, što potiče zabrinutost od curenja radijacije.

Mardini je pozdravio posjet predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Zaporižji. Također je kazao da Crveni križ ne dijeli tablete s jodom ljudima u blizini elektrane kako ne bi širio paniku. "Ne želimo slati signal da je to neizbježno", rekao je, dodajući da se taj rizik "u potpunosti može zaustaviti".