Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimene biljke žutih cvjetova. Ovo ulje odlično je za liječenje raznih rana, ogrebotina ili ožiljaka, a također ima i antivirusno, antigljivično te antibakterijsko djelovanje.

Ipak, treba ga oprezno nanositi jer je kantarionovo ulje fototoksično, što znači da se nakon njegova nanošenja ne smije izlagati sunčevim zrakama jer mogu ostati ožiljci na koži.

Što je gospina trava?

Gospina trava ili kantarion je biljka visoka 30 do 70 centimetara koja raste uz rubove šuma, u šikarama, na livadama i uz živice. Raste za vrijeme ljeta, od svibnja do rujna, a bere se sam cvijet i to dok je u cvatu, najčešće u srpnju.

Sama biljka se koristi u raznim pripravcima kao što su čajevi ili tinkture i kao takva je prirodan lijek za smirenje, depresiju, glavobolje, koristi se protiv proljeva, astme i upale maternice, dok se u obliku ulja koristi za probleme koji se pojavljuju na koži.

Za što je sve dobro kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje koristi se stoljećima zbog njegovih blagodati i jednostavnosti izrade te korištenja. Ovo ulje pomaže kod raznih kožnih oboljenja kao što je dermatits, a pomaže i kod zarastanja rana, ožiljaka, akni, prištića kao i kod hemoroida. Ovakav učinak ima zbog svojeg snažnog protuupalnog djelovanja.

Može se jednostavno koristiti za ublažavanje ispucale i suhe kože, a jednako tako njegovim masiranjem se može ublažiti i bol u mišićima. Ovo ulje se može koristiti i kod mnogih ženskih problema, kao što je na primjer gljivična infekcija Candidom Albicans, pri čemu se ulje može staviti i u samu radnicu.

Ovo ulje može se na kožu stavljati tri puta dnevno, a koža će od njega biti glatka i mekana, dok će se ožiljci i rane s vremenom povući. Važno je samo paziti da se ulje ne stavlja na otvorenu ranu, već da je rana prvo očišćena i dezinficirana te da je zarasla.

Također, ulje se ne smije stavljati na kožu neposredno prije izlaska na sunce jer može izazvati reakciju na koži koja nalikuje na opekline. Ipak, može se koristiti nakon sunčanja kako bi se vratila vlažnost koži. Najbolje ga je staviti navečer prije spavanja te ujutro, prije izlaska na sunce, oprati mjesto na koži na koje ste nanijeli ulje.

Kako se radi kantarionovo ulje?

Ovo ulje je vrlo jednostavno za napraviti. Prije svega je važno brati biljke na sunčan dan, kada su cvjetovi otvoreni, ali i izbjegavati branje nakon kiše kako cvjetovi ne bi bili vlažni. Beru se cvjetovi koji su rastvoreni, a ne osušeni ili cvjetovi koji još nisu procvali. Treba paziti da se ne beru cvjetovi samo jedne biljke, već da se uzmu cvjetovi biljaka, kako bi se biljka kasnije mogla oporaviti.

Nakon što se ubere, cvjetovi se stavljaju u prethodno opranu i osušenu staklenu bocu ili veću staklenku u koju se potom ulije maslinovo ulje, toliko da su cvjetovi prekriveni uljem. Bocu je potrebno zatvoriti i držati na suncu do sedam tjedana. Svakih nekoliko dana je potrebno promiješati sadržaj boce i maknuti poklopac kako se ne bi skupljala vlaga. Nakon sedam

tjedana se ulje procijedi u drugu bocu i može se koristiti. Dobro napravljeno ulje je crvene boje. Jednom kad je procijeđeno, ulje se drži na tamnom mjestu i može stajati do dvije godine.

Gdje se može kupiti kantarionovo ulje?

Ako ne želite sami izraditi ulje gospine trave ili ne možete pronaći ovu biljku, ulje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama, nekim drogerijama i ljekarnama po cijeni od 60 kuna za bočicu od 30 mililitara.
Zaključak

Dakle, kantarionovo ulje dobiva se od istoimene biljke, točnije od njezinih žutih cvjetova, a može se koristiti za razne rane i ožiljke na koži, kao i za masaže te ublažavanje bolovi u mišićima. Ovo ulje se koristi od davnina jer ga je jednostavno napraviti, a odličan je prirodni lijek za mnoga stanja zbog svojeg antivirusnog, antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja.

hr.n1info.hr