Kanada se u prosjeku zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta, pokazao je novi znanstveni izvještaj. Izvještaj kanadske vlade o klimi upozorio je i da su promjene već očigledne u mnogim dijelovima zemlje i da se predviđa njihovo intenziviranje, navodi BBC.

Do najveće promjene došlo je na kanadskom Arktiku koji će se nastaviti zagrijavati više nego duplo brže od svjetskog prosjeka. U izvještaju se nagovještava da su mnogi viđeni efekti vjerovatno nepovratni.

Procjenjuje se da se prosječna temperatura u Kanadi godišnje povećavala za 1,7 stupnjeva Celzijusa od 1948. godine, kada su prvi put zabilježene temperature širom zemlje.

"Dok su i ljudske aktivnosti i prirodne promjene u klimi doprinijele zagrijavanju u Kanadi, ljudski faktor je dominantan", stoji u izvještaju.

Izvještaj je objavljen jerje vlada uvela porez na ugljenik za četiri od 10 kanadskih pokrajina koje nisu uspjele izraditi planove za borbu protiv klimatskih promjena.

Više temperature zraka mogle bi značiti više toplotnih valova i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim dijelovima zemlje.

Očekuje se da će oceani postati više kiseli i sa manje kisika, što bi moglo naškoditi životu u moru.Prema izvještaju, na naglo zagrijavanje u Kanadi utjecali su brojni faktori, uključujući smanjenje snijega i morskog leda.

Uprkos sumornim predviđanjima, u izvještaju se ukazuje da bi količina zagrijavanja mogla biti ograničena ako se na globalnoj razini poduzme akcija drastičnog smanjivanja emisija ugljenika na razini blizu nule početkom druge polovice stoljeća, kao i znatnog smanjivanja emisija drugih plinova sa efektom staklenog vrta, prenosi Beta.