Bilo da popijete pola kašike, sipate ga na sladoled ili čak u kavu, zdravstveni stručnjaci se obično slažu – ne postoji pogrešan način da unesete maslinovo ulje u svoj organizam, a studije navode da je tek nešto više od pola kašike dovoljno da primijetite promjenu.

Ponekad se naziva tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih spojeva koje nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima.

Zdravstvene beneficije

Istraživanja sugeriraju da će oni koji se odluče na promjenu u prehrani također uživati ​​u dugoj listi zdravstvenih beneficija.

Jedna od najčešće spominjanih prednosti maslinovog ulja je njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rješavanju ovog problema – masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti crijeva i omekšavanju stolice pomažući joj da apsorbira više vode.

Studije su također pokazale da dodavanje više maslinovog ulja vašoj ishrani može smanjiti rizik od umiranja od demencije – sedmog vodećeg uzroka smrti, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji .

Učinak na mozak

“Neki antioksidansi u maslinovom ulju mogu proći krvno-moždanu barijeru, potencijalno imaju direktan učinak na mozak”, rekla je dr. Anne-Julie Tessier sa Harvarda.

“Također je moguće da maslinovo ulje ima indirektan učinak na zdravlje mozga tako što ima koristi za zdravlje srca i krvnih žila”, dodala je.

Maslinovo ulje je također glavni element mediteranske prehrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca – i rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka .

Druge studije su pokazale da unošenje više od pola kašike ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti .

Posebno je korisno pijuckanje jedne ili dvije kašike maslinovog ulja rano ujutro na prazan želudac. To omogućava ulju da obloži želudac kako bi pomoglo probavi, izbacivanju otpada i reguliranju crijevne mikrobiote tijekom dana.

Stručnjaci predlažu da se koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako upili što više nutrijenata.