Priprema zimnice uglavnom je vezana za naše bake i mame, no ljubitelji dobrih i domaćih okusa složit će se da se ne može mjeriti s kupovnim proizvodima. A i o kvaliteti da ne govorimo jer je većina tih gotovih proizvoda puna konzervansa i šećera – a kada sami radimo zimnicu točno znamo što smo u nju stavili.

Napraviti zimnicu nije uopće tako komplicirano kao što se možda laicima čini. Ponekad je dovoljno samo nabaviti staklenke i povrće ili voće po želji i ovisno o tome što želite napraviti, postupak može biti prilično jednostavan. Kao što Talijani ne mogu zamisliti svoju kuhinju bez rajčica, tako ni mi ne možemo zamisliti da zimi nemamo u kući barem nekoliko staklenki različitih ukiseljenih namirnica, domaćih marmelada ili pak likera i sokova.

U svakom slučaju, kiseli kupus visoko je na listi omiljenih zimnica u našim domovima, stoga ti donosimo dva recepta koja slobodno možeš prilagoditi – ovisno o broju članova obitelji ili prijatelja s kojima ponosno želiš podijeliti svoja kulinarska remek-djela.

Ukiseljeni kupus u glavicama

Sastojci:

5 kg kupusa u glavicama

2-3 kg korijena mrkve

oko 2 kg kuhane cikle ili hrena (po želji)

80 g soli

Priprema:

Kupus ostavi da odstoji 2-3 dana. Očisti ga od vanjskih listova i dijela korijena pa ga operi. U izvađeni korijen uspi sol, redaj glavice u posudu s korijenom okrenutim prema gore.

Između cijelih glavica kupusa stavljaj polovice i četvrtine glavica kupusa, korijen mrkve, kuhanu ciklu ili hren. Pritisni daščicama i kamenom. Nalij hladne vode. Prekrij čistom krpom ili poklopcem.

U početku pretači (gumenom cijevi izvlači vodu i vraćaj je u posudu) dvaput tjedno, a poslije jednom tjedno sve dok se kupus ne ukiseli. Napomena: za 5 kg kupusa potrebno je oko 80 g soli, a želiš li napraviti veću zimnicu samo uduplaj količinu.

Naribani kiseli kupus

Sastojci:

1 kg kupusa

2 dl octa

200 g šećera

2 lovorova lista
Priprema:

Skini vanjske listove s kupusa i izdubi korijen. Nareži ga na četvrtine i naribaj kao za salatu pa ga stavi u staklenu ili keramičku posudu.

Optereti naribani kupus staklenkom vode ili kamenom i ostavi da odstoji na hladnom tri dana. Potom kupus izvadi, dobro ga ocijedi i razdijeli u staklenke.

Ocat prokuhaj sa zrncima papra, ohladi, zalij kupus i veži staklenke. Mogu odstajati do tri mjeseca.
Savjet više:

Na staklenkama obavezno napiši datum kada su punjene, kao i rok trajanja.