Ako su se u vašem vrtu pojavile sitne, snježno bijele mušice, veličine 2-3 mm, vrlo je vjerojatno riječ o kupusnom štitastom moljcu (Aleyrodes proletella) koji može biti ozbiljan štetnik ne samo za kupus nego i kelj, cvjetaču, brokulu, ali i rajčice, krastavac, rikolu, salatu te cvijeće.

Preferira više temperature, a optimalne za njegov razvoj su između 20°C i 30°C. Pogoduje mu i visoka vlažnost zraka, dakle kišna i topla proljeća. Također, odgovaraju mu uvjeti u staklenicima i plastenicima.

Blage zime omogućuju više populacija koje nastavljaju svoj razvoj čim temperature porastu.

Prirodni neprijatelji su mu bubamare, zlatooke (Chrysopidae), korisne stjenice (Anthocoridae), parazitske osice (Encarsia formosa te Eretmocerus eremicus) kao i neke gljivice i bakterije.

Mjere prevencije

Najvažnija preventivna mjera je plodored, odnosno promjena mjesta sadnje povrća čime se smanjuje populacija moljaca, kao i odabir otpornijih sorti, s čvršćim, debljim listovima.  

Također, ne sadite usjev pregusto, a izbjegavajte i gnojidbu dušičnim gnojivima koji će potaknuti rast mladih listova i oslabiti strukturu biljnog tkiva koje postaje mekše i pogodnije za ove štetnike.

Održavanje čistog tla bez korova i biljnih otpadaka može smanjiti mjesta gdje se moljci skrivaju i razmnožavaju.

Mjere suzbijanja

Redovito pregledavanje biljaka i ručno uklanjanje zaraženih listova može pomoći u kontroli populacije kao i ispiranje mlazom vode.

Privucite njihove predatore kao što su bubamare, parazitske osice, zlatooke i druge.

Postavljanje žutih ljepljivih ploča u blizini biljaka može privući i uhvatiti odrasle moljce.

Korištenje mikrobioloških insekticida na bazi Bacillus thuringiensis djeluje na gusjenice mladih stadija. Nisu štetni za korisne inskete. Učinkovito je i neem ulje.

U slučaju da su moljci jako zahvatili biljke, upotrijebite sistemične insekticide koji se apsorbiraju kroz korijenje. Pazite na karencu.

Izvor: Agroklub