Zahvaljujući provaljivanju kriptiranih aplikacija EncroChat i SkyECC, od početka 2020. i sredine prošle godine provedeno je više od tisuću policijskih akcija diljem Europe, a zaplijenjeno je više stotina tona kokaina vrijednih više milijardi eura, pišu Nezavisne novine.

Ove dvije aplikacije značajne su i za zapadni Balkan, s obzirom na to da su većina korisnika ovih aplikacija pripadnici organiziranih kriminalnih grupa i njihove konekcije u državnim službama s prostora zemalja zapadnog Balkana.

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, tvrdi da je više od trećine Sky telefona korišteno na zapadnom Balkanu, a Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS, kaže da MUP raspolaže dešifriranim podacima koji idu unazad i do deset godina, te da su neki od umiješanih i pripadnici policijskih agencija.

Veo tajne

Banjalučke novine, između ostalog, pišu kako je priča iza provaljivanja ove dvije aplikacije i dalje obavijena velom tajne.

Što se tiče aplikacije EncroChat situacija je malo jasnija, s obzirom na to da je nalog za provaljivanje servera dobiven od strane istražnog suca u francuskom Lilleu. Način kako je provala obavljena i dalje je nepoznat jer ga Francuska smatra nacionalnom vojnom tajnom prvog stepena. Jedino se zna da su francuski organi još početkom 2019. godine ostvarili direktan pristup porukama koje još nisu mogli dešifrirati preko servera francuske firme "OVH Cloud" u gradu Rubuu preko kojih je EncroChat povezao sve specijalno pripremljene telefone s instaliranom aplikacijom.

Tek krajem siječnja 2020. godine su francuski istražitelji uspjeli dešifrirati milijune poruka oko 60.000 korisnika, pripadnika organiziranih kriminalnih grupa iz cijelog svijeta, koje su onda prebačene na policijske servere.
Dokumentarac

Istražitelji njemačkog "Spiegla" snimili su dokumentarac, u kojem su intervjuirali jednog distributera specijalno pripremljenih android telefona s instaliranom aplikacijom EnchroChat. Kako je rekao, telefon košta oko tisuću eura i s njega su uklonjeni svi softveri i dio hardvera poput GPS antena, a kamere su specijalno pripremljene. Postojale su dvije vrste pretplata - 850 eura za tri mjeseca i 1.200 eura za šest mjeseci. "Spiegel" ističe da je aplikacija kreirana zahvaljujući novcu mafije u Nizozemskoj, a telefon se mogao dobiti samo preko specijalne preporuke.

Čim je sredinom 2020. postalo poznato da su telefoni infiltrirani, EncroChat je obavijestio sve korisnike da odbace telefone, ali bilo je kasno.

Provaljivanje Sky telefona obavijeno je mnogo većim velom tajne. Nitko ni danas sa sigurnošću ne može potvrditi u kojoj mjeri su telefoni stvarno provaljeni. Postoje indicije da su istražitelji iz Francuske i Belgije uspjeli infiltrirati lažne prodavače s unaprijed pripremljenim telefonima s lažnom, odnosno "goustovanom" aplikacijom, koje su onda ovi prodavali kriminalcima.

Uhićeno vodstvo kompanije

Prema ovoj verziji, putem ovih lažnih Sky telefona istražitelji su uspjeli ubaciti viruse u mrežu, a onda na taj način indirektno su pristupili porukama koje su kriminalci razmjenjivali. Ovu verziju događaja indirektno priznaje i sama firma "SkyECC", jer tvrde da su Francuzi kreirali lažnu aplikaciju sličnog izgleda koja se onda "proširila" na korisnike aplikacije.

Bilo kako bilo, nedugo nakon ovog priopćenja "Sky" menadžmenta, američke i kanadske policijske agencije su u ožujku prošle godine uhitile kompletno rukovodstvo ove kompanije i optužile ih da su imali saznanja da njihovu aplikaciju koriste kriminalci, ali da nisu ništa učinili.

U Interpolu za Nezavisne novine kažu da su aplikacije provaljene zahvaljujući suradnji policija Belgije, Francuske i Nizozemske.

"Kontinuirano praćenje kriminalne upotrebe alata SkyECC od strane istražitelja u tri uključene zemlje pružilo je neprocjenjiv uvid u stotine miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci. Ovo je rezultiralo prikupljanjem ključnih informacija o preko stotinu planiranih kriminalnih operacija velikih razmjera, sprečavajući potencijalne situacije opasne po život i moguće žrtve", rečeno je za Nezavisne novine.