Prema posljednjem istraživanju - ljudskim djelovanjem odgođeno je novo ledeno doba, i to za oko 100.000 godina. Znanstvenici smatraju kako je za to zaslužno čak i umjereno uplitanje čovjeka u prirodnu ravnotežu ugljika na Zemlji. Pod time se uglavnom misli na spaljivanje fosilnih goriva.

Stručnjaci sa Instituta za istraživanja utjecaja klime u Potsdamu uvidjeli su kako se osam Zemljinih ledenih doba može objasniti odnosom između solarne radijacije koja dospIjeva do Zemljine površine te koncentracije CO2 u atmosferi.

'Što se ljudskog utjecaja tiče, glavna lekcija koju možemo naučiti jest da se spaljivanjem fosilnih goriva tijekom samo jednog stoljeća utječe na klimu u narednih 100.000 godina', rekao je šef istraživačkog tima Andery Ganopolski za CNN.

Iako nam možda u ovom trenutku 'odgađanje' ledenog doba zvuči dobro, u biti se radi o jako lošem znaku za Zemlju i njenu budućnost. treba imati na umu da ovo ukazuje na činjenicu da je globalno zatopljenje doseglo kritičnu točku. Da se temperatura Zemlje popne za samo 2 stupnja Celzijeva, nestali bi svi niski otoci, razina mora bi nastavila rasti što bi dovelo do izumiranja brojnih životinjskih i biljnih vrsta. (dnevnik.hr)