Postoje određene navike koje dokazano smanjuju rizik od pojave demencije u kasnijoj dobi kod većine ljudi.

Bavite se tjelesnom aktivnošću - kako napominje neurolog, redovita tjelesna aktivnost povezana je s manjim rizikom od demencije. Poznato je da su oni 80-godišnjaci koji se bave umjerenom do visokom razinom tjelovježbe pod manjim rizikom od neaktivnih odraslih koji su od njih mlađi čak 30 godina, donosi Daily Mail. Čak i sam prijelaz s dugotrajnog sjedenja na stajanje, penjanje uz stepenice i hodanje 10-ak minuta dnevno učinit će ogromnu razliku. Na dubljoj razini tjelesna aktivnost bilo koje vrste potiče dobru kognitivnu i moždanu funkciju, piše Metroportal.hr.

Izbjegavajte konzumiranje alkohola - prema mišljenju dr. Restaka, alkohol ima štetne učinke na kogniciju općenito, što u konačnim fazama dovodi i do demencije. U nedavnoj studiji o više od milijun slučajeva demencije u Francuskoj, prekomjerno uzimanje alkohola pokazalo se kao jedan od najvećih čimbenika rizika, čak je gori od visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Isto tako, istraživači druge studije koja se bavila istom tematikom zaključili su kako je česti unos alkohola kod ispitanika doveo do promjena povezanih sa smanjenim pamćenjem.

Jedite više tamne čokolade - ako ste ljubitelj slatkoga, ovo je odlična vijest za vas! Osim unosa hrane bogate nutritivnim vrijednostima, neurolog naglašava kako bi redovita konzumacija tamne čokolade mogla smanjiti vaš rizik od demencije. Naime, jedan poseban sastojak - flavonoidi kakaovca poboljšavaju funkciju pamćenja, vjerojatno zbog povećanog dotoka krvi u mozak te tako doprinose očuvanju njegovog zdravlja.

Osigurajte si dovoljno sna - kako objašnjava neurolog Restak, kvalitetan san dokazano smanjuje rizik od demencije, uključujući Alzheimerovu bolest. Preporuke su da bi odrasla osoba trebala spavati od sedam do devet sati svake noći kako bi bila zdrava te izbjegla posljedice po zdravlje uzrokovane neispavanošću.

Ako ništa drugo, smanjit ćete rizik... nadamo se uspješno!