Snijeg koji je već zabijelio dijelove zemlje, a kojeg tek treba očekivati u većem dijelu BiH, nesumnjivo će stvoriti probleme na nekim dijelovima prometnica, baš kao što i zimski uvjeti vožnje ostavljaju trag na novčaniku vlasnika automobila.

Goodyear je stoga podsjetio, prenosi B92, na jednostavne savjete kojima se potrošnja goriva u mjesecima u kojima vladaju zimski uvjeti vožnje može smanjiti, a koji ujedno povećavaju i sigurnost sudionika u prometu.

– Pravilno održavajte motor vašeg automobila. Pravilno održavanje može znatno doprinijeti uštedi goriva.

– Odstranite snijeg i led sa automobila prije nego što krenete na put. Time smanjujete potrošnju energije uređaja za odmrzavanje i grijanje, aerodinamični otpor vozila i njegovu težinu.

– Izbjegavajte prazan hod motora za grijanje automobila jer je to izgubljena energija.

– Nemojte povećavati broj okretaja motora prvih nekoliko kilometara da biste zagrijali motor i druge pokretne dijelove vašega automobila, bolje krenite odmah i postupno ubrzavajte.

– Vozite sporije. Sporijom vožnjom u zimskom razdoblju nećete biti samo sigurniji, već i štedljiviji.

– Skinite dodatni prtljažnik na krovu i nosače za skije, ukoliko vam nisu potrebni. Oni povećavaju otpor zraka, čime se povećava potrošnja goriva.

– Provjerite tlak u gumama. Nepropisan tlak pogoršava opće performanse automobila, prianjanje guma i smanjuje njihov radni vijek, a pored toga utječe na povećanje otpora kotrljanja i potrošnju goriva.