Gulaš je jelo koje svi vole vidjeti na stolu, osim ako imaju nesreću da im kuha netko tko ga ne zna pripremiti kako treba. Žilavo i tvrdo meso, rijedak šug, tanak okus... sve su to odlike gulaša kojeg je bolje prepustiti nekom drugom. Ne samo na uživanje, nego i na kuhanje.

Skuhati dobar gulaš zapravo nije jako komplicirano,  iako ne možeo reći ni da je lako. Treba mu posvetiti određenu dozu truda i vremena, a treba, također, poznavati određena pravila pripreme hrane, piše Slobodna Dalmacija.

Gulaš je jelo koje se dugo kuha pa će vam za njega odgovarati pozicije mesa pune mišia i opni, koje će se raspasti za vrijeme kuhanja dajući toču onu finu ljepljivost, a kako bi meso bilo osobito ukusno, treba ga natrljati začinima nekih pola sata prije početka kuhanja, kako bi se dobro upili u tkivo.

Za izvrstan toč osigurajte popriličnu količinu luka, nekoć se smatralo da ga je potrebno isto onioliko koliko i mesa, no danas se ta količina obično donekle smanji, te ne zaboravite koncentrat rajčice i crno vino.

Gulaš od junetine

Sastojci:

800 g junetine
400 g luka
100 g mrkve
50 g celera
30 g mljevene crvene paprike
15 g mljevenog kima
5 g sušene majčine dušice
300 ml crnog vina
2 lista lovora
1 žlica domaće svinjske masti
1 žlica koncentrata rajčice
sol i papar

Priprema:

 Meso narezano na kockice natrljajte crvenom paprikom pa prepecite na svinjskoj masnoći ili ulju, nekoliko puta kako bi se savršeno prepeklo.
 
 Izvadite sve meso, a na masnoći prepržite luk narezan na kockice, potom na njega dodajte ostalo povrće i koncentrat rajčice, promiješajte pa zalijte vinom.

 Ubacite meso, kim i majčinu dušicu, a kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte barem dva sata uz povremeno dolijevanje vode.
 Zadnjih pola sata ubacite krumpire narezane na kockice, ako želite klasični gulaš, ili mesni umak poslužite uz palentu.