Niko Kovač stigao je u Bayern kao tvorac hit-momčadi njemačkog nogometa – od zone ispadanja u kratkom je roku Eintracht Frankfurt vratio na nogometnu kartu Njemačke i doveo ih u borbu za trofeje.

Prelazak na puno veću pozornicu nije prošao bez problema, što je ipak i poprilično očekivano. Bayern je ipak FC Hollywood, najveći i najglamurozniji njemački klub, uvijek pod svjetlom reflektora i s velikim zvijezdama uz svlačionici.

Rezultatska kriza i česti medijski napisi o mogućoj smjeni brzo su zadesili Kovača, ali ostao je u sedlu i još uvijek sjedi na Bayernovoj klupi. Njemački Sport1 kao ključ Kovačevog preživljavanja navodi adaptacije i promjenu koju je prošao bivši hrvatski izbornik otkad je stigao u Bayern, a svoje teze potkrepljuju izjavama igrača i predsjednika Ulija Hoenessa.

''Mislim da je u početku bio previše opušten i prijateljski nastrojen prema igračima, ali to je popravio u međuvremenu'', rekao je Hoeness, koji je, prema pisanju Sport1-a, oduševljen kako je Kovač prebrodio teška vremena.

"Moraš ostati vjeran sebi, ali i znati se adaptirati"

"Mnogi propitkuju našeg trenera, ali još smo u svim natjecanjima i možemo živjeti s kritikama dok su rezultati dobri", dodao je.

Kovač je odustao od nekih zamisli s početka mandata u Bayernu poput čestih rotacija koje su nerijetko bile meta kritika, a adaptirao je i sustav igre. Također, podigao je tonove i postao oštriji prema igračima.

"Bitno je kao trener ostati vjeran sebi. To je on napravio, ali naravno da se moraš i prilagoditi kad shvatiš da neke stvari ne funkcioniraju", rekao je Joshua Kimmich.

Ipak, situacija i dalje nije bajna, a Kovača čekaju novi izazovi. Pitanja odnosa s Thomasom Müllerom i Jamesom Rodriguezom još vise u zraku, a nedavno se zbog nedostatka minuta javno pobunio Rafinha. Međutim, Kovač uživa povjerenje šefova i dojam je da zasad dovoljno čvrsto drži uzde bavarskog velikana.